Brasiliens har världens näst största klassklyftor

Brasilien är det näst mest ojämlika landet i världen; bara Sierra Leone i Afrika har större sociala klyftor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den rikaste procenten av befolkningen tjänar lika mycket som den fattigaste hälften, visar färska siffror, som ökar pressen på president Lula att bekämpa fattigdom och klassklyftor.
1,7 miljoner brasilianare - 1 procent av befolkningen - tjänar lika mycket som 87 miljoner fattiga landsmän tillsammans. Så ser verkligheten ut i jättelandet Brasilien.
Grannländerna Paraguay, Bolivia, Colombia och Chile ligger också bland de tio värsta när det gäller skillnader mellan fattiga och rika.
Siffrorna, som gäller år 2003, kommer från det statliga mätinstitutet Ipea och dess rapport ”Radar Social”, som presenterades nyligen.

Den visar att 54 miljoner brasilianare, en tredjedel av befolkningen, är fattiga; de lever på mindre än halva minimilönen i Brasilien. År 2003 var detta 120 real per månad, vilket motsvarar cirka 350 kronor. Bland dessa finns 22 miljoner som klassas som utfattiga och hankar sig fram på hälften så mycket per månad.
Värst är det för Brasiliens svarta, som utgör nästan hälften av
befolkningen. Bland dem är fattigdomen dubbelt så stor (44 procent) som bland de vita.
Ipea uppmanar regeringen att skapa fler jobb genom högre ekonomisk tillväxt och se till att fler fattiga kommer in på den officiella arbetsmarknaden. Man betonar att roten till de stora klassklyftorna inte är att Brasilien saknar rikedomar och resurser utan på att de är så skevt fördelade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons