Annons
X
Annons
X

Nya mutmisstankar mot brasiliansk Gripenaffär

Brasilianska åklagare har öppnat ytterligare en utredning om mutor i samband med köpet av 36 Gripenplan från Saab. Det gäller misstänkta betalningar till förre presidenten Lula da Silvas son Luís Cláudio da Silva. Det uppger den brasilianska tidningen O Estado de Sao Paolo.

Gripenaffärerna
Gripen-plan under övningen Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15).

Gripen-plan under övningen Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15). Foto: Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

GENÈVE. Den brasilianske åklagaren Frederico Paiva sa på måndagen att det finns «minst en ny utredning om köpet av Gripen», enligt dagstidningen O Estado de Sao Paolo. Det är en av Brasiliens största tidningar. Utredningen uppges vara del av en annan större undersökning kring en brasiliansk korruptionsaffär, kallad Zelotes.

– Det som utreds är om det skett olagliga betalningar av 2,5 miljoner BR (motsvarande 5,2 miljoner kronor) av den fängslade lobbyisten Mauro Marcondes Machado till ett företag som tillhör ex-presidentens son Luís Cláudio Lula da Silva. Lobbyisten representerar biltillverkare och även den grupp som kontrollerar Saab, skriver tidningen.

Brasiliens ex-president Lula da Silva. Foto: Silvia Izquierdo / TT / NTB Scanpix

Ex-presidenten Lula da Silva säger sig inte ha någon vetskap om betalningarna till sonens företag och kallar misstankarna för « absurda ».

Annons
X

Den brasilianska tidningen skriver vidare att "dokument som hittats hos lobbyisten nämner att Saab bett Lula ge sitt stöd till Saabaffären till president Dilma."

I april förra året inledde en åklagare i Brasilien en förundersökning av Gripenaffären. I oktober året innan skrev det brasilianska flygvapnet på avtalet med Saab om köpet av 36 Gripenplan. Prislappen hade då ökat med 900 miljoner dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor. Ökningen satte igång diskussioner i Brasilien om varför priset gått upp så mycket.

KÄLLA: Procurador da Zelotes diz haver 'novo inquérito' relacionado a compra de caças suecos (PORTUGISISKA)

politica.estadao.com.br
Annons

Gripen-plan under övningen Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15).

Foto: Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Brasiliens ex-president Lula da Silva.

Foto: Silvia Izquierdo / TT / NTB Scanpix Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X