Annons
X
Annons
X

Branschen sågar byggsubventioner

Regeringens utspel om byggsubventioner för hyresrätter går inte hem hos byggbranschen. Byggjättarna sågar förslaget och branschorganisationen tycker att man borde ha satsat på minskade byggkostnader i stället.

”Att ta med stambyte skulle nästan dubblera den långsiktiga underhållskostnaden. Därför har man i branschen sagt att man inte räknar in det när man talar om årlig kvadratmeterkostnad för underhåll”, säger Lena Walter, ansvarig för fastighetsstatistik vid företaget Incit.
”Att ta med stambyte skulle nästan dubblera den långsiktiga underhållskostnaden. Därför har man i branschen sagt att man inte räknar in det när man talar om årlig kvadratmeterkostnad för underhåll”, säger Lena Walter, ansvarig för fastighetsstatistik vid företaget Incit. Foto: LARS PEHRSON

För att få fart på byggandet av hyreslägenheter föreslår regeringen en stimulans för nybyggnation. Man vill satsa 3,2 miljarder kronor årligen för att bygga 15 000 lägenheter per år. Finansieringen ska delvis komma från sänkt rot-avdrag.

NCC:s vd Peter Wågström säger till SvD Näringsliv att han förstår att regeringen måste göra någonting för att fler bostäder ska byggas men han är inte övertygad om att förslaget som presenterades idag är rätt väg att gå.

– I grunden tycker vi inte att subventioner är bra, det finns en tendens till att vrida marknaden på icke önskvärda sätt när det gäller kostnader och produktivitet.

Annons
X

Regeringen har ännu inte preciserat hur subventionen för nybyggnation ska utformas därför är Peter Wågström försiktig med att uttala sig om vad det innebär för de stora byggbolagen.

Ola Månsson på Sveriges Byggindustrier befarar att subventioner av det slaget som regeringen föreslår inte kommer att ge önskade effekter.

– Hur vet vi att det är en student eller någon behövande som inte har pengar som får lägenheten? Man borde i stället ha satsat på att få incitament att bygga till låg kostnad. Om man vill ha subventioner så borde de rikta sig direkt till den som behöver bostaden, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ola Månsson är starkt kritisk till en sänkning av rot-avdraget och menar att det är bästa verktyget som Sverige skapat för att få bort oseriösa aktörer från marknaden.

  Anders Danielsson, vice vd på Skanska, välkomnar regeringens fokus på bostadsbyggande men han tror inte att subventionerna är en lösning.

  – Under 1980-talet byggdes många lägenheter med subventioner och våra erfarenheter är inte särkilt goda. Risken finns att produktionen utformas efter subventionerna och inte efter behovet, säger han.

  I stället efterlyser Anders Danielsson annan typ av stimulanser när det gäller bostadsbyggande. Han anser att kommuner genom markpriser ska styra vilka objekt som byggs.

  – I Stockholm står markpriser och skatter för 50 procent av kostnaden, säger han.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Annons

  ”Att ta med stambyte skulle nästan dubblera den långsiktiga underhållskostnaden. Därför har man i branschen sagt att man inte räknar in det när man talar om årlig kvadratmeterkostnad för underhåll”, säger Lena Walter, ansvarig för fastighetsstatistik vid företaget Incit.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X