Branschen där utlandsfödda gör succé – ”lär sig kulturen”

Mer än hälften av alla nya jobb inom besöksnäringen går till utlandsfödda. Yemane Tsegay kom till Sverige från Eritrea som 23-åring, och tycker att restaurangbranschen är en bra väg in i samhället.

– Man träffar mycket folk och kan utveckla språket, säger han.

Under strecket
Publicerad
Yemane Tsegay började som diskare på Phil’s Burger för fem år sedan, och har nu avancerat till kökschef.

Yemane Tsegay började som diskare på Phil’s Burger för fem år sedan, och har nu avancerat till kökschef.

Foto: Lars Pehrson
”Sverige är det bästa landet,” säger Yemane som flyttade hit för tio år sedan i år.

”Sverige är det bästa landet,” säger Yemane som flyttade hit för tio år sedan i år.

Foto: Lars Pehrson
Egentligen ville han inte bli kökschef, men kollegorna röstade fram honom.

Egentligen ville han inte bli kökschef, men kollegorna röstade fram honom.

Foto: Lars Pehrson
Annons

När Yemane Tsegay kom till Sverige 2009 trodde han aldrig att han skulle vara där han är idag. Han började på hamburgerrestaurangen Phil’s Burger 2014, då som diskare.

– Då jobbade jag bara söndagar, en dag i veckan. Sedan gick jag upp till tre dagar i veckan och därefter till heltid.

Annons
Annons
Annons