Annons
X
Annons
X

Brännpunkt Direkt: Upploppen i Husby

Husby i Stockholm skakades i natt av sammandrabbningar mellan ungdomar och polis. Upprinnelsen tros vara förra veckans dödsskjutning i området där en man omkom i samband med ett polisingripande. Läsarna debatterade upploppen och polisens agerande.

Polisen spärrade i natt av stora delar av Husby efter oroligheterna.
Polisen spärrade i natt av stora delar av Husby efter oroligheterna. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

12:55 Lena Karvik:
Nu drar vi i gång dagens Brännpunkt Direkt, i dag är ämnet nattens oroligheter i Husby i Stockholm. Välkommen att uttrycka din åsikt!

12:56 TonyNKP:
Jag tycker att det är helt befängt att Polisen får kritik och huliganer slipper ansvar för sina handlingar. Hade ungdomarna inte startat upplopp, så hade inte Polisen behövts där överhuvudtaget. Helt vansinnigt att det alltid är synd om gärningsmännen.

12:56 Bengt:
Alla har ett ansvar. Det är inte ok att bränna upp sina egna kvarter och grannars bilar. Då har man ingen rätt att kräva dialog och förståelse längre. Skärpning på alla kanter!

Annons
X

12:57 KayKay:
Det är så lätt att ta kvällens upplopp och göra det till en invandrar/svensk/integrations fråga. Låt oss inte tappa fokuset på det större ämne, ungdomsvåld och hur vi bör hantera detta. Att medier belyser att det är Husby sätter självklart stereotypiska tankar bland de flesta svenskar att situationen uppstod EDNAST för att det va ”förorstungar”. Men ungdomsvåld är något som politiker och samhället inte prioriterar och tills att vi gör det lär en händelse som denna ske var kvartal. Jag hoppas verkligen att vi svenskar kan tillfället i akt o belysa denna fråga istället för att ge SD en ytterligare anledning till att få fler röster.

12:58 Anna:
Jag tycker att det är jättetråkigt när folk inte kan bete sig normalt utan måste förstöra. De skyldiga till den förstörelse som skett borde själva få ta hand om de skador de orsakat. Polisen gjorde enbart sitt jobb, och vill man inte ha med polisen att göra så är det bara att hålla sig på rätt sida av lagen.

12:59 Lena Karvik:
Tänk på att hålla era inlägg korta. Många vill tycka till idag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  13:00 John:
  Samma fenomen som i andra större europeiska städer: man rättfärdigar sitt beteende med att demonisera polisen som roten till allt ont-tragiskt

  13:00 Hantering av minderåriga?:
  Hur hanteras en stenkastande ungdom under 18år? Blir dennes familj inkopplad på ett tydligt sätt? Min farhåga är att många unga vänjer alt. lär sig att leva ett ”dubbelliv”, där familjen hålls helt ovetande om ”nattvanorna” s.a.s...

  13:02 Hans Johanson:
  Är så d-a trött på det här flumsamhället. Det blir ju bara värre och värre. Det är alltid någon annans fel. Typ -”inte min lille Kalle inte”. När skall pöbeln inse att man får ta ansvar för sina egna handlingar och ta konsekvenserna.De skulle ha tänkt på det innan de agerade. Sluta dalta med ligister, MC gäng etc.

  13:02 elina:
  Jag tycker det skall vara nollvision för illegala vapen, brott utfört med vapen, upplopp typ Husby och ouppfostrade ungar. Polisen utför ett arbete och ibland måste de skjuta. Händer väldigt sällan i Sverige att en polis skjuter, medan icke poliser orsakar mycket elände dagligen.

  13:03 Lena Karvik:
  En 69-årig man sköts i förra veckan till döds vid ett polisingripande i Husby. Mannens död uppges vara orsaken till nattens upplopp. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/man-skjuten-av-polis-dog-direkt_8170144.svd

  13:03 Kamal:
  Även om dödskjutningen förra veckan var ett ”mord”, så kan det ALDRIG vara en ursäkt för att bära sig åt på det sätt som skedde i går kväll och natt.

  13:05 liraren:
  Varför beskylls alltid polisen för sina ingripanden och inte de som polisen ingriper mot?

  13:06 Niklas:
  Polisen måste inse att de bara gör saken värre när de hej villt svänger batongen omkring sig. Man måste göra sig av med de reaktionära elementen i poliskåren och behålla de eldsjälar inom kåren som faktiskt finns och vill göra samhället till en bättre plats att leva. Självklart ska inte ungdomar bränna bilar eller kasta stenar, men när polisinsatsen förvärrar situationen så som den gjorde igår så finns det något riktigt ruttet som verkligen måste åtgärdas för demokratins och det stabila samhällets skull.

  13:08 up2north:
  Varför attackerar man oskyldiga människors bilar, hus och egendom? Om något fel begåtts av polisen finns det andra sätt att agera.

  13:08 G:
  Var är föräldrarna till dessa upprorsmakare?

  13:08 David:
  Polisen kanske använde övervåld, men det finns en mycket enkel lösning till att få polisen att inte använda våld över huvud taget: Ta inte själv första steget genom att hota andra och tända eld på bilar, kasta stenar m m. Det är inte ett försvarbart beteende på något plan och kommer inte att förbättra någons situation.

  13:08 Matts:
  Bäste Kamal, du använder ordet mord ganska vårdslöst, tror inte du vet hur ordet ”mord” definieras.

  13:09 Rami:
  Man måste börja våga diskutera vad dessa ungdomars föräldrar gör. Är det ok för dem att barnen beter sig på detta sätt? Försvarar föräldrarna detta beteende? Detta beteende blir ett stöd för SD! Polisen saknar förnuft när man skjuter istället för att sätta sig själv i trygghet och ta det lugnt! Ungdomarna saknar också förnuft i sin våldsamma kamp/lek! Använd energin mer konstruktivt.

  13:10 Caj:
  Detta har pågått länge, ”stämpling” av de s k ”invandrartätä förortena”. Arbetade själv med socialdemokraternas s k storstadssatsnings-projekt i dessa förorter. De var en ren bluff, politiskt bluff, projektpengarna gick i fickorna av de svenska tjänstemännen och -politiker och i bluff-projekt utan verklig mening och innehåll. - Ge dessa förortsbor känsla av ansvar, känsla av möjligheter. Sluta med OFFER-rollerna.Trots allt - de lever i en av världens rikaste länder!

  13:10 Hans Lindh:
  Jag ifrågasätter varför inte polisen försökte gripa de som var mest aktiva i upplopp och vandalisering. Enligt uppgift rör det sig ju bara om ett femtiotal personer. Nu kunde dessa fortsätta med sin kriminella verksamhet hela natten.

  13:13 Erik:
  Jag tror tyvärr att det här bara är början på en vålds- och upploppsvåg som kraftigt kommer att eskalera de kommande åren. Patetiskt att anklaga polisen!

  13:13 Viktor:
  Det vi ser är resultatet av de nedskärningar som skett, där de fattiga drabbas. Deras frustration och hopplöshet tas ut genom upplopp och skadegörelse. Och resten av samhället förstår inte.

  13:14 Lena Karvik:
  Många frågar om polisens agerande. Vad polisen får och inte får göra regleras i Polislagen, här är en länk för den som vill fördjupa sig:
  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Polislag-1984387_sfs-1984-387/

  13:15 Fredrik:
  Rami: Nu var det ju inte så att polisen öppnade eld mot de som kastade sten, utan mot en som attackerade dem med en machete.

  13:16 Tom:
  Tråkigt att alla dömer ut dessa upprorsmakare utan insikt i deras vardag. Många känner sig kränkta av polisväsendet och har flertal nära samt kära i sin omgivning vars liv blir förstörda av ringa dommar polisen orsakt dem. De agerar i affekt vilket polisen också gjort i dödskjutningen. Skillnaden är att den ena sidan har flera års utbildning och statligt stöd

  13:17 Pontus:
  Utomlands är det vanligt att polisiär kravallbekämpning leder till ett flertal skadade kravallister, inte sällan även döda. I Sverige blir det inte ens ett gripande. Är inte svensk polis väldigt ömsint, i ett internationellt perspektiv?

  13:21 Sune:
  @Tom: Att känna sig kränkt och handla i affekt är INGEN ursäkt till att bete sig som de gjorde igår!

  13:21 Annika:
  Alla människor har ett eget ansvar för sina handlingar.... Att skylla på polisen är bara en anledning för att rättfärdiga våldet som drabbar oskyldiga i Husby!

  13:21 Emil:
  Det låter precis som vi vissa fotbollsmatcher. Polisen är överaggressiv och slår på allt och all, skyldiga som oskyldiga. Det går inte att diskutera med dom och dom har aldrig gjort fel efteråt. Polisen har gått och blivit som en egen ligistgruppering som anser sig ha rätten att slå ner oskyldiga bara för att dom är poliser. Så länge det fortsätter så så kommer våldet i vårt samhälle bara öka!

  13:22 Manne:
  Jag är helt med på att individerna som vandaliserade är helt fel ute och bör straffas. Jag är även med på att det finns ett vuxenansvar att utkräva av flera av deras föräldrar. DOCK så finns det ett stort ansvar att utkräva av rättssystemet vad gäller polisens agerande ute i förorterna och det aktum att de utreds internt (och ALDRIG någonsin blir fällda). Jag förstår frustrationen även om jag inte på något sätt ursäktar deras beteende (som dessutom drabbar förorten absolut värst!)

  13:23 Victor.D:
  Att beskylla polisen och anklaga att oskyldiga blir nedslagna är totalt fel. Sverige är en demokrati och en rättsstat med en av de bästa myndighetsutövningarna i Sverige. Upploppet i husby är ett bevis på den sociala orättvisa som finns i förorter med hög arbetslöshet och kriminalitet. Samt den dåliga attityd och beteende som finns hos invandrarsvenskar eller grupper med invandrarbakgrund. Att inte erkänna detta resulterar i att en storm av främlingsfientlighet och rasism kommer genomstyra samhället efter detta. Som sagt att beskylla polisen är fegt och ologiskt. Detta kommer få oanade konsekvenser framöver om man inte för en öppen debatt kring detta.

  13:23 Carina:
  ”ingen gripen”. Hur i helskotta är det möjligt?

  13:23 Lena Karvik:
  Mer om polisens befogenheter att använda skjutvapen: http://www.polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/april-juni/Fakta-om-Polisens-anvandning-av-skjutvapen/

  13:25 Viktor:
  Det här är en europeisering och amerikanisering av klassklyftorna, där hopplösheten uttrycks genom våld. Är det ett sånt här samhälle vi vill ha, eller vill vi ha ett mer jämlikt samhälle som det var på 70- och 80-talen?

  13:26 Lostierna:
  Man brukar säga att tidiga ingripanden är lösningen på fortsatt kriminalitet. Polisen måste gå in i sådana här situationer och gripa de ansvariga på en gång.

  13:26 MP:
  Jag förstår att många är upprörda över polisens ingripande. Var är bussarna som för bort de gripna? Var är övervaknings/mörkerkamerorna som hjälper till med identifieringen? Man kan ha speciella övervakningsbussar som man ställer mitt i smeten som filmar våldsverkarna så att de kan identifieras och gripas i ett senare skede. Det verkar inte som om polisen tagit detta på allvar.

  13:29 sven:
  Vad är det för föräldrar till ungdomarna som vandaliserar måste vi fråga oss? Hur ser det ut i deras hem. Att skylla på polisen är fegt till att börja med.

  13:29 Rosa:
  Naturligtvis är det oerhört tragiskt när en människa dödas. En nollvision låter bra. Samtidigt har jag förståelse för det svåra polisjobbet. Det är lättare för utomstående att uppröras över polisvåld när man inte själv dödshotas.

  13:29 Ola Ljungberg:
  Om man kan sätta in 2 poliskårer (polis och kustbevakning) som intensivt jagar båtfolket för en pilsner till maten på sjön ute på en vindstilla fjärd, då kan inte detta vara ett svårlöst problem. Ytterst handlar det om hur vi hanterar våra knappa resurser. Mycket resurser går åt till rena moral-lagar i särintressens namn.

  13:29 Jan Kallberg:
  Problemet är större eftersom det ifrågasätter samhällets auktoritet och förmåga att hantera saker. Teoretiska debatter om legimitet, auktoritet och fförtroende för samhället förekommer aldrig i Sverige - eftersom allt är fokuserat på småsaker och dagliga händelser. Därför är det viktigt att samhället försvarar gränsen för vad som är tillåtet beteende - och arresterar och lagför de som vandaliserar och attackerar. Annars bryter man ner samhällets försvar för sin existens - och andra medborgare börjar undra varför man bbetalar skatt och sköter sig.

  13:33 Kalle:
  MP - Polisen gör nog vad de kan efter de regler och lagar de måste följa. Men vad händer om det griper någon? 1 veckas samhällstjänst kommer inte stoppa en kriminell bana.

  13:33 Matte:
  Att polisen inte går in och griper en enda person, är den stora skandalen här. Hur många oskyldiga fick sina hem och bilar förstörda medans poliserna står och tittar på.

  13:33 Magnus:
  Om mina ungar gjorde det ungdomarna har gjort i Husby sa skulle jag skammas. Det vore helt mitt ansvar for vad de gjort. Foraldraansvar vad betyder det!

  13:33 David:
  MP: Jag vill minnas att jag läste någonstans om att poliserna faktiskt skulle gå igenom inspelningar från övervakningskameror för att kunna gripa de skyldiga. Men sedan kan jag hålla med om att det är underligt att inga gripanden skedde under natten. Det om något är väl ett tecken på att de var ”snälla”...

  13:34 Hassan:
  Det är precis så här det blir när inte ungdomarna har några fritidsgårdar att gå till.

  13:34 John Lid:
  Dödsskjutningen är endast ett alibi för att få ställa till med bråk. Man legitimerar sig som ”god” genom att ange försvar mot våld som motiv. Det är dock uppenbart vilka som använder övervåld, och det är inte poliserna.

  13:35 Entrepenör:
  Förstår inte allt prat om att ett mer jämlikt samhälle skulle lösa alla problem. Vad har hänt med eget ansvar? Var och en har skyldighet att skapa sin egen framgång. Något säger mig att stenkastning mit polis och viftande med machete inte riktigt är rätt väg att gå. Larvigt att försöka skjuta skulden till polis eller de delar av samhället som gör rätt för sig.

  13:36 Joakim:
  Att inte påstå att svenska våldsmonopolet bär ett ansvar i detta tycker jag är skrämande. Alla har ett ansvar och att detta är en direkt följd av ett mord som polisen begått är inget man kan blunda åt. Att ungdomarna väljer sin väg att visa frustation och ilska är vida känt och inte direkt effektivt men samtidigt så kan man inte beskylla hela ansvaret på dem. Om polisen någon gång kunde ta ansvar för sina handlingar och ställas inför rätta för det så skulle rättssamhället fungera men sålängre den högra armen besitter makt utan ansvar så kommer samhället kritisera och visa det i olika former.

  13:36 Fredrik:
  Ifrågasätter om det verkligen är ungdomar som ligger bakom. Vid andra fall så har det framkommit att det är kriminella grupper som står bakom kravallerna, för att visa sin makt. Myndigheters och politikers handfallenhet förvärrar situationen. Såg man verkligen till att lagföra de som står bakom och de som deltar med kännbara straff, så skickar det ett budskap, som inte kan missförstås. Nu kan man misshandla poliser, brandmän och förstöra egendom för tiotals miljoner, och knappt få en reprimand.

  13:39 Markus:
  Polisen gör fel, våldet eskalerar bara när man gör såhär. Det blir ett ”vi mot dom”-tänk från upprorsmakarnas sida, vore bättre om polisen tog det lugnt och verkligen visade att man bara vill hjälpa.

  13:39 Maria:
  Kom ihåg att Järvalyftet blev ett fiasko för att de boende inte vill ha upprustning. Respekt för polisens auktoritet saknas också då beonede tror att de ska diskutera med polisen hur polisen ska göra sitt jobb.

  13:39 Viktor:
  Trist att folk inte ser makroperspektivet. Det här är en strukturell förändring som har skett i samhället de senaste 20 åren, där ojämlikheten har ökat. Det är det vi ser resultatet av nu.

  13:40 Muja:
  PR-kuppen som går ut på att underminera samhället och polisen syftar bara till en enda sak. Att skapa hat mot samhället och underlätta rekryteringar till extrema nätverk.

  13:41 HUSBY:
  Jag bor i Husby och såg med mina enga ögon hur dem använde onödigt övervåld!

  13:41 Stefan:
  Polisen måste agera mycket hårdare. Man måste visa att händelser som dessa inte accepteras.

  13:47 Fredrik:
  De som borde ställas vid skampålen är politikerna, som inte har ryggrad att ge polisen stöd och verktyg vid dessa situationer. Istället för att se vad det är, nämligen kriminella och normlösas lek med samhället, så tävlar politiker vem som har mest förståelse för dessa gruppers påstådda kränkningar.

  13:52 Kim J:
  Jag bor i Husby och är glad för att polisen vågade komma hit och motarbeta gängen som brände upp våra bilar.

  13:52 Axel:
  Det stora problemet just nu är att vi idag fortfarande inte har någon bra bild över vad som faktiskt har hänt eftersom polisen spärrade av området för journalister, skrämmande beteende som gör att vi idag endast har ord mot ord och ingen opartisk rapportering.

  13:52 Emma:
  Svar till Stefan > Hårdare? du menar att dom ska slå ihjäl folk då eller? Eller köra in i stora folkmassor med sina stora kravallbilar som vi har sett vid tidigare tillfällen, att ingen har dött så är ett under.

  13:52 Husby2:
  Lustigt! Jag bor likaså i Husby och jag såg inget övervåld från polisens sida överhuvud taget. Så fruktansvärt trött på att ni tillåter folk diskutera utan insikt i den lagstiftning som råder. Alla dessa skyldigheter som en samhällsmedborgare faktiskt har tenderar tyna bort.

  13:54 Lena Karvik:
  Tiden går fort, Brännpunkt Direkt är slut för i dag. Tack för alla inlägg! Vi ses i morgon med ett nytt, aktuellt debattämne. svd.se/opinion

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  Polisen spärrade i natt av stora delar av Husby efter oroligheterna.

  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X