Annons

”HBTQ-ungdomars problem tas inte på allvar”

Att organisationer som arbetar för barns rättigheter även ska inkludera hbtq-barn och ungdomar kan tyckas vara en självklarhet, men vi i RFSL Ungdom ser att så inte alltid är fallet. Det skriver RFLS Ungdoms förbundsordförande Emelie Mire Åsell.

Under strecket
Publicerad

Idag invigs årets Pridefestival i Stockholm. Under festivalen finns många organisationer, myndigheter och företag på plats. Dock är det förvånansvärt få barnrättsorganisationer som medverkar. Att organisationer som arbetar för barns rättigheter även ska inkludera hbtq-barn och ungdomar kan tyckas vara en självklarhet, men vi i RFSL Ungdom ser att så inte alltid är fallet. Programmet ”Det blir bättre” som visades på tv 3 under våren väckte reaktioner kring svenska barnrättsorganisationers engagemang i unga hbtq-personers situation. Den bild som framträdde i offentligheten och i vår kontakt med olika organisationer under våren och sommaren visar tydligt att det arbete som barnrättsorganisationerna i Sverige gör inte kommer hbtq-ungdomar och barn tillräckligt väl till del.

Ungdomar och barn som är hbtq-identifierade har en större utsatthet jämfört med barn och ungdomar som följer heteronormen. Behovet av en förändrad situation är stort, vilket flera alarmerande siffror visar. Många av de områden där hbtq-ungdomar och barn är extra utsatta är samma områden som de stora svenska barnrättsorganisationerna verkar inom. Hbtq-barn och ungdomar har till exempel en större psykisk ohälsa, löper större risk att bli utsatta för våld i hemmet och riskerar i större utsträckning att leva på gatan eller bli utsatta för kränkningar i skolan. Många utsätts också för hatbrott. Tyvärr är det ofta det faktum att en är hbtq som gjort att en hamnat i den utsatta situationen.

Annons
Annons
Annons