”Bistånd finansierar folkmord, krig och våld”

Fyra Socialdemokrater passar på att attackera Gunilla Carlsson och därmed göra partipolitik av svältkatastrofen på Afrikas horn. Det må vara osmakligt, men värre är det häpnadsväckande påståendet att ”Sverige i decennier fört en ansvarsfull biståndspolitik”. Det är som att Socialdemokraterna helt missat de senaste årens diskussion kring frågan.

Under strecket
Publicerad
Annons

För det första har biståndsforskarna, trots otaliga försök, inte kunnat visa att bistånd leder till tillväxt, minskar fattigdom eller förbättrar hälsan i mottagarländerna. Vi vet alltså inte om bistånd över huvud taget når de mål som satts upp. Vi vet dock att bistånd tenderar att undergräva utvecklingens viktigaste förutsättningar, de fattiga ländernas institutioner. Mot bakgrund av den kunskapen är det knappast särskilt ansvarsfullt att i decennium efter decennium skicka iväg hundratals miljarder kronor i syfte att minska just fattigdomen.

För det andra har vårt bistånd finansierat folkmord, krig och våld. Det gäller särskilt på Afrikas horn. Ett antal böcker har beskrivit hur regimer och rebeller har använt olika former av bistånd som vapen. Senast i höstas varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch för att den etiopiska regimen använder bistånd som verktyg i förtrycket. Inte särskilt ansvarsfullt.

Annons
Annons
Annons