Annons
X
Annons
X

”Bistånd finansierar folkmord, krig och våld”

Fyra Socialdemokrater passar på att attackera Gunilla Carlsson och därmed göra partipolitik av svältkatastrofen på Afrikas horn. Det må vara osmakligt, men värre är det häpnadsväckande påståendet att ”Sverige i decennier fört en ansvarsfull biståndspolitik”. Det är som att Socialdemokraterna helt missat de senaste årens diskussion kring frågan.

BRÄNNPUNKT

För det första har biståndsforskarna, trots otaliga försök, inte kunnat visa att bistånd leder till tillväxt, minskar fattigdom eller förbättrar hälsan i mottagarländerna. Vi vet alltså inte om bistånd över huvud taget når de mål som satts upp. Vi vet dock att bistånd tenderar att undergräva utvecklingens viktigaste förutsättningar, de fattiga ländernas institutioner. Mot bakgrund av den kunskapen är det knappast särskilt ansvarsfullt att i decennium efter decennium skicka iväg hundratals miljarder kronor i syfte att minska just fattigdomen.

För det andra har vårt bistånd finansierat folkmord, krig och våld. Det gäller särskilt på Afrikas horn. Ett antal böcker har beskrivit hur regimer och rebeller har använt olika former av bistånd som vapen. Senast i höstas varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch för att den etiopiska regimen använder bistånd som verktyg i förtrycket. Inte särskilt ansvarsfullt.

För det tredje har just Sverige varit särskilt bra på att ge bistånd till förtryckare. Nio av de tio största mottagarländerna på 1980-talet var diktaturer. Mellan 1976 och 1986 gav vi främst bistånd till socialistiska enpartistater. Ny forskning visar att vi fortfarande är sämre än andra på att undvika att ge bistånd till korrupta länder. Inte heller det kan sägas vara särskilt ansvarsfullt.

Annons
X

Endast den som är partipolitiskt förblindad kan komma på att kalla de senaste decenniernas elände till svensk biståndspolitik för ”ansvarsfull”. Men så ser tyvärr den svenska biståndsdebatten ut. Den befinner sig i en parallell låtsasvärld, där fakta, data och forskningsresultat ignoreras. Det är inte bara intellektuellt tröttsamt, utan även moraliskt förkastligt, eftersom vi riskerar fortsätta finansiera fattigdom, förtryck och massmord. Men vad gör väl det, när man kan hämta hem en partipolitisk poäng?

FREDRIK SEGERFELDT

författare och debattör, aktuell med boken FN - Spruckna drömmar, Hydra förlag

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X