Annons
X
Annons
X

Internet det största hotet mot extrema rörelser

Möjligheten att fritt och anonymt inhämta information och utbyta åsikter via internet är det största hot som existerar mot extrema rörelser. Jag vet, för jag har tillhört en extrem rörelse. Det skriver Torbjörn Wester, ledamot i Piratpartiets förbundsstyrelse.

BRÄNNPUNKT

Det är naturligtvis omöjligt att inte bli djupt känslomässigt berörd när en terrorist brutalt mördar dussintals ungdomar. Liksom extremisterna frestas vi dessvärre till att söka efter enkla lösningar. Vi stirrar in i odjurets ögon och förskräcks när odjuret ser tillbaka på oss. För Anders Breivik verkar inte vara en sinnessjuk människa, utan förledd av en destruktiv ideologi. Han visste vad han gjorde, och han gjorde det därför att det passade in i hans världsbild. Det skrämmer oss självfallet.

I SvD 26/7 filosoferar Thomas Hylland Eriksen över hur internet ”filtrerar fram hat” eftersom nätet möjliggör för personer med extrema åsikter att få sin världsbild ”bekräftad”. Hylland Eriksen utgår från ett djupt okunnigt skrivbordsperspektiv. Jag vet att det är så, för jag är en av de tusentals svenskar som har lämnat en extrem rörelse bakom mig, till stor del tack vare internet. Under min uppväxt var all information som stred mot rörelsens läror förbjuden.

Efter att i vuxen ålder ha hoppat av rörelsen och haft kontakt med en stor mängd andra avhoppare, kan jag konstatera att det är en enskild faktor som nästan alla lyfter fram som en förklaring till att de hoppade av: Internet. De synpunkter som uttrycks är ”Internet hjälpte mig att tänka fritt”, ”Jag skulle aldrig ha lämnat rörelsen om det inte vore för internet” och ”Via internet har jag fått kontakt med andra avhoppare, och det hjälpte mig att våga lämna rörelsen”. Tack vare internet är det enkelt att granska extrema rörelser i ljuset av oberoende information, även för rörelsens egna medlemmar.

Annons
X

Anonymitet är ett mynt med två sidor. Det leder till – som Hylland Eriksen påpekar – att en del människor skriver ansvarslösa saker på nätet. Men anonymiteten på nätet är också en absolut förutsättning för att medlemmar i extrema rörelser ska våga söka information fritt. Våga fritt delta i diskussioner med utomstående. Få som inte delar mina upplevelser kan nog förstå vilken ångest som kan följa med ett enkelt e-postmeddelande till en organisation för sektavhoppare. Ångest över att bli avslöjad.

Även detta är en relevant aspekt på övervakningssamhället. På politisk nivå är just nu datalagringsdirektivet aktuellt. Alla kontakter mellan människor, organisationer och företag ska registreras. Telefonsamtal, sms-meddelanden och e-postbrev.

Datalagringsdirektivet bygger på rädsla, men skulle aldrig ha förhindrat det norska terrordådet. Däremot skulle jag aldrig, inte under några som helst omständigheter, ha vågat kontakta en organisation för sektavhoppare om datalagringsdirektivet gällt i Sverige.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Tyskland, där direktivet har införts, drar sig alltfler för att kontakta psykologer eller att ringa hjälptelefoner. Det kanske ter sig irrationellt, eftersom risken för att uppgifter ska läcka ut kan vara förhållandevis liten. Men jag försäkrar, att om konsekvenserna är ytterst svåra för den enskilde, såsom total social isolering eller kanske rentav våld (som inom vissa extrema rörelser), så är även en liten risk tillräcklig för att framkalla svår ångest. Ökad övervakning av vanliga privatpersoners kommunikation skulle, därom tvivlar jag inte, leda till att allt färre vågar kommunicera fritt via nätet och att allt färre tar sig ur extrema tankebanor.

  Även om det är sant att extremister kan finna varandra med hjälp av internet, är det så mycket sannare att de kan finna utifrånperspektiv som gör det svårt för dem att bibehålla sin extrema världsbild. Internet är det enskilt största hotet mot extrema rörelser som existerar idag. Låt oss hämnas på terroristerna med mer demokrati, mer öppenhet, mer yttrandefrihet.

  TORBJÖRN WESTER

  Kulturskribent och ledamot i Piratpartiets partistyrelse

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X