Annons

Brännande klängmanet i nytt vatten

Klängmaneten, som bränns rejält om man kommer i kontakt med den, har hittats på ytterligare ett ställe längst västkusten i år.
Klängmaneten, som bränns rejält om man kommer i kontakt med den, har hittats på ytterligare ett ställe längst västkusten i år. Foto: Björn Källstrröm/Göteborgs Marinbiologiska laboratorium

En ny manet, klängmaneten, hittades för första gången på länge vid en plats längst västkusten 2018. Nu har den giftiga maneten hittats på ytterligare en plats. Men frågan är hur långt den egentligen kan sprida sig.

– Den bränner mer än en vanlig brännmanet, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Under strecket
Victor Blomdahl / TT
Publicerad

Klängmaneten är ett nässeldjur som är nära besläktat med brännmaneten. Men till skillnad från den senare maneten är den inte alls vanlig i svenska farvatten. Men 2018 hittades det giftiga djuret, som kan bränna människor rejält, strax utanför Tjörn på Västkusten. Två år senare så har forskare hittat klängmaneten på ytterligare en plats, vilket P4 Göteborg rapporterat om.

– Vi har följt den ur ett vetenskapligt intresse och fick i år in trovärdiga rapporter om att den hittats på ett annat ställe, så vi åkte ut. Men den var svår att hitta, säger Björn Källström till TT.

Annons
Annons
Annons