Annons
X
Annons
X

Enorm uppmärksamhet för vädjande brandman

Efter att ha attackerats med stenkastning vid en utryckning ville brandmannen Mattias Lassén skriva av sig alla känslor. Hans öppna brev till stenkastarna har fått enorm uppmärksamhet.

– Jag blir alldeles gråtfärdig fortfarande när jag tänker på det jag skrivit och alla småsaker som gick rätt den här gången. Vi fick inte motorstopp, vi hade inte gått ur bilarna. Det finns många ”om”, säger Lassén.

Av SvD, TT

SE LASSÉNS KOLLEGA BERÄTTA OM UTRYCKNINGEN

Det var natten till onsdagen som han och kollegor vid Brandkåren Attunda ryckte ut till en bilbrand. Väl där attackerades de av personer som kastade sten mot dem.

Brandmännen lyckades ta sig därifrån oskadda, men händelsen hängde kvar hos Lassén.

Dagen efter lade han upp en bild på en brandbil med trasig framruta på Facebook och skrev ett inlägg riktat direkt till stenkastarna. Där frågar han varför de gör så, när han bara vill hjälpa dem. Inlägget hade delats över 69 000 gånger vid 20-tiden på torsdagskvällen.

Annons
X

– Jag hoppas att de tänker en gång till. Den som sitter i bilen kanske är din systers fotbollstränare. Han kanske ska hämta sin dotter på dagis sen. Det är en människa, inte en myndighet som sitter där.

Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil.
Brandman

”I natt kastade du stenar på oss!”, börjar inlägget, och Lassén beskriver sedan hur en sten träffade hans hjälm.

Brandmannen fortsätter: ”Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök […] jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du då så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!”

Kollegan Andreas Ahlkvist, som också var med, känner frustration över att inte kunna utföra sitt arbete på säkert sätt.

– Och bedrövelse över att man ska behöva bli attackerad när man jobbar i en uteslutande hjälpande organisation.

Storstockholms brandförsvar gjorde omkring 90 utryckningar natten till onsdagen. Bilar brann i minst 15 orter, och vid flera utryckningar de senaste dagarna har brandmännen mötts av stenkastning.

Mer om oroligheterna i Stockholm

”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se

TT-SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X