Annons

Brandkatastrofen växer i Australien

Minst 108 människor har mist livet i bränderna som härjar i sydöstra Australien, uppger polisen. Döda människor har hittats i husruiner och utbrända bilar. Bland offren finns flera barn.
– Det regnade eld, sade en överlevande.

Under strecket
AFP, TT, Emma Löfgren
Uppdaterad
Publicerad
Den här videon är tyvärr inte tillgänglig

Läs mer:

Vet du mer? Mejla SvDsvd.se

Döda människor har hittats i husruiner och utbrända bilar i den värsta brandkatastrofen någonsin i Australiens historia. Dödssiffran steg under söndagen, i takt med att polisen genomsökte ruinerna. Minst 700 hus har hittills slukats av lågorna, skriver AP.

– Vi plockar upp dem (kropparna) allt eftersom, sade en talesperson för polisen till Reuters.

Samtidigt vårdas flera personer på sjukhus för allvarliga brännskador.

Annons
Annons

– Tyvärr är det några som inte kommer att överleva, sade John Coleridge, läkare vid ett sjukhus i Melbourne, till journalister.

Hela byar och mindre städer har utplånats av bränderna. De flesta dödsoffren har krävts nordväst om Australiens näst största stad Melbourne, i delstaten Victoria. Minst fyra av de döda var barn.

I två veckor har södra Australien plågats av det som kallats århundradets värmebölja. I lördags, då den högsta temperaturen någonsin – över 47 grader – uppmättes i regionen, bidrog kraftiga vindar till att bränderna fick fart.

– Det är helvetet i all sin vrede som kommit till Victorias människor det senaste dygnet, sade premiärminister Kevin Rudd när han besökte regionen.

Ögonvittnen beskrev på söndagen hur eldsflammor höga som fyravåningshus rusade fram med samma hastighet som skenande tåg, hur elden spydde ut glödande kol och hur träd ”exploderade” av den enorma hettan.

– Den gick igenom som en gevärskula, sade Darren Webb-Johnson sedan elden svept genom den lilla staden Kinglake.

Tv-bilder visade att bebyggelsen i byn Marysville, ett populärt turistmål, hade lagts i ruiner. Många människor har överraskats i sina bilar när de försökt fly men omringats av lågorna, sade Victorias biträdande polischef Kieran Walshe.

I en utbränd bil i Kinglake satt sex människor och i en annan i Strathewen ytterligare tre.

– Det värsta människor kan göra är att fatta ett sista-minutenbeslut att fly. De riskerar att bli fångna i sina bilar, säger räddningstjänstens taleskvinna Rebel Talbot till tv-kanalen Sky News.

Tusentals brandmän kämpade på söndagen mot lågorna och flygplan och helikoptrar vattenbombade de drabbade områdena. Den australiska armén är försatt i beredskap på order av regeringen som också beslutat öppna fonder med pengar som är avsedda för katastrofsituationer.

Eldsvådorna sätter åter fart på miljödebatten i Australien. För att minska risken för fler sådana katastrofer måste Australien ändra sin miljöpolitik, sade Gröna partiet. Partiledaren Bob Brown förkastade för en tid sedan regeringens nya miljöpolitik som otillräcklig för att få bukt med utsläppen av växthusgaser.

Eldinfernot har nu tagit fler liv än den till nu värsta branden i Australiens historia 1983, som går under namnet ”Askonsdag”. Då dödades 75 personer.

Sydney TT-AFP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons