Annons
X
Annons
X

”Brandkåren har svårt att hinna med”

Ett 90-tal insatser inom loppet av sex, sju timmar för räddningstjänsten – och ännu fler för polisen.

– Brandförsvaret har svårt att hänga med och måste prioritera. Står en bil och brinner kanske den får står där, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.
Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Den statistik polisen har att lämna på torsdagsmorgonen är ännu preliminär. Nattens utryckningar har varit så många att man ännu inte hunnit sammanställa dem, uppger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

En ungefärlig siffra är 90 insatser för brandförsvaret – och ännu fler för polisen.

– Vi hade betydligt fler. Bland det viktigaste för oss är att hjälpa brandkåren så att de kan göra sitt jobb. Sen har vi annat utöver det, säger Kjell Lindgren.

Annons
X

Under natten till torsdagen har ungdomar satt bilar i brand såväl norr som söder om stan. Områdena där skadegörelsen skett är stora och svåra för både brandkår och polis att täcka helt.

– Det rör sig om en mängd händelser på kort tid. Vi blir splittrade. Räddningstjänsten har haft svårt att hinna med alla bränder, de måste prioritera. Om en bil står och brinner kanske den får stå och brinna. Man prioriterar naturligtvis om det är risk för liv och hälsa, säger Kjell Lindgren.

SvD har sökt räddningstjänsten för att få fler detaljer om dess arbete, men ännu har ingen haft möjlighet att svara.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte bara räddningstjänsten utan även polisen har naturligtvis fullt upp, enligt Kjell Lindgren. I går var det högriskmatch på Friends arena mellan AIK och Djurgården. Den extraresurs som arbetade då fick sedan stanna kvar – för att i stället åka på bilbränder och annan skadegörelse.

  Även kommande kvällar kan det bli aktuellt att sätta in extraresurser. Något beslut om hjälp från andra län har dock inte fattats ännu.

  – Ska man ha en förstärkning ska den komma i ett tidigt skede, innan man slitit slut på egna resurser.

  Kjell Lindgren vill, oroligheterna till trots, poängtera att alla de ”positiva krafter som dykt upp i Husby under natten gjort stor skillnad”.

  – Det har varit en hel del frivilliga ute, man höll en manifestation mot våld och det har varit många vuxna ute. Det har haft en dämpande effekt.

  Bara ett gripande gjordes under gårdagskvällen: en 16-årig tjej som bar på saker för att anlägga en brand.

  – Det blir ju förberedelse för mordbrand. Vi körde hem henne till föräldrarna när vi gjort anmälan, säger Kjell Lindgren.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Brandmän eftersläcker minst tre bilar som brunnit ovanpå ett parkeringshus på Oslogatan i Stockholmsförorten Husby på måndagskvällen.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X