Brandgator runt Sydney ska rädda stadskärnan

Under strecket
Publicerad
Annons

Myndigheterna i Sydney manade invånarna att ”förbereda sig på ett helvete” och sade att personer som ertappas med att anlägga bränder måste hejdas hårdhänt.
Tack vare tillfälligt lägre temperatur och svagare vind fick de mer än 4 500 brandmännen tid att dra upp brandgator runt staden. I tre dygn har Sydneys utkanter härjats av våldsamma bränder, som hittills krävt två dödsoffer och förstört ett fyrtiotal bostadshus. Att inte förödelsen blivit värre än så betraktas av myndigheterna som något av ett mirakel.
Men respiten ser ut att bli kortvarig. Väderlekstjänsten säger att temperaturen snart skjuter i höjden igen och att vinden kommer att tillta.

– Folk bör vara beredda på att ett litet helvete väntar dem, sade brandchefen i delstaten New South Wales, Phil Koperberg.
Brandmän från Victoria, South Australia och huvudstadsterritoriet Canberra sändes till Sydney för att förstärka det i stor utsträckning frivilliga bekämpningsmanskapet där. Runt om i New South Wales pågår ett åttiotal bränder och mängder av
byggnader är hotade.
Vägar och järnvägar norrut från Sydney är avskurna till och från och myndigheterna har uppmanat folk med resplaner att hålla sig hemma tills vidare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons