Annons
X
Annons
X

Brand utanför flyktingboende

En lövhög brann i natt utanför det vandrarhem i Vellinge kommun som används som flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen misstänker att branden var anlagd och rubricerar händelsen som hets mot folkgrupp.

(uppdaterad)
[object Object]
Erik Almqvist, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, talar vid ett möte i Vellinge på söndagen. Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Tidigare artiklar

Polis och räddningstjänst larmades vid halv fem-tiden i natt till vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge kommun. Anställda på transitboendet för ensamkommande flyktingbarn hade då upptäckt ett brinnande lövhög utanför huset.

Polisen misstänker nu att branden var anlagd och under natten och morgonen har man sökt efter spår i området med hundpatrull, dock utan resultat.

– En anmälan är upprättad om skadegörelse och hets mot folkgrupp, säger Mikael Persson, presstalesperson på Skånepolisens länskommunikationscentral, till SvD.se.

Annons
X

Någon spridningsrisk förelåg inte, och därför rubriceras händelsen inte som mordbrand. Trots det tar polisen branden på största allvar och har i samband med demonstrationer i Vellinge idag förstärkt bevakningen av boendet.

Under lövhögen hittade polisen torrt hö – något som förstärker teorin att branden var anlagd.

– Det är regnigt just nu, och en lövhög börjar inte brinna av sig själv, säger Mikael Persson.

Vid 9.30-tiden på söndagsmorgonen fanns fortfarande ingen misstänkt för branden. Polisen efterlyser nu vittnen som kan ha gjort iakttagelser i området.

– Ingen är gripen än, säger Mikael Persson.

I dag demonstrerar Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Vellinge med krav på att Vellinge ska ha rätt att bestämma över sin egen flyktingpolitik.

Samtidigt planeras manifestationer för medmänsklighet i Vellinge, och på Sergels torg i Stockholm.

Polisen hoppas på lugn, men är ändå beredd om det skulle bli bråk mellan olika demonstrationer.

– Vi har alltid en förberedelse för det, det är ju en tillspetsad situation just nu, sade Jörgen Sjöstad, biträdande närpolischef på Söderslätt, till Sydsvenskan på nätet.

Några allvarligare bråk rapporteras inte heller från SD:s demonstration. Något försenat försökte medlemmar i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) komma i gång med sitt utlysta appellmöte på en inhägnad del av torget i Vellinge.

Men 40—50 motdemonstranter, de flesta vänsteraktivister, gjorde sitt bästa för att med talkörer och glåpord överrösta SDU:s ordförande Erik Almqvist.

Vid något tillfälle försökte en av motdemonstranterna träffa Almqvist med ett ägg men missade. SDU-ordföranden, i sin tur, vädjade till poliserna runt omkring att försöka få tyst på aktivisterna.

Med på ungdomsförbundets möte, som hölls bakom polisens kravallstängsel, fanns uppemot ett 20-tal SD-sympatisörer.

Något tecken på fysiska sammandrabbningar mellan demonstranter i de olika lägren fanns åtminstone inte i början, rapporterar TT:s medarbetare på plats.

Malmö TT

Annons
Annons
X

Erik Almqvist, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, talar vid ett möte i Vellinge på söndagen.

Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X