Brand sätter fart på bostadsdebatt

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Tjugo personer omkom, varav tio barn, och nära 60 skadades vid en brand i går morse i ett lågprishotell precis bakom det stora varuhuset Galeries Lafayette i centrala Paris. Branden betecknas som en av de svåraste i Paris de senaste 20 åren. Den har gett förnyad kraft åt debatten om den växande bostadskrisen i Paris.
Branden totalförstörde sexvåningshotellet Paris-Opéra beläget på den smala och svårframkomliga gatan rue de Provence. Brandkåren larmades vid halvtretiden på fredagsmorgonen. Över 250 brandmän och 57 brandbilar sattes in i släckningsarbetet.
Ögonvittnen talar om panikscener och att folk hoppade från tredje våningen för att krossas mot gården. Prostituerade som arbetar från små hotell i närheten blev de första som försökte ingripa för att rädda de drabbade.

En av dem berättade om skrik och rop på hjälp från personer som mitt i natten överraskats av eldsvådan. Flera offer påträffades på rummen i gryningen. Tre brandmän skadades under släckningsarbetet.
Ett fältsjukhus
installerades nära kosmetikadisken på det närbelägna varuhuset Galeries Lafayette. Skadade och döda transporterades därefter vidare till sjukhus i Paris.
Orsaken till branden är ännu inte klarlagd. Men polisens tekniker tycks avskriva hypotesen om att det skulle röra sig om en anlagd brand. Utredningen beräknas dock bli lång och komplicerad. Paris högste polischef Pierre Mutz sade att hotellet inte ansågs ha haft några problem med brandsäkerheten. Hotell av detta slag kontrolleras regelbundet av polismyndigheterna.
Brandmännen uppgav att hotellet bara hade en enda utgång, via entrén. Enligt brandmännen hade antalet döda och skadade inte blivit så stort om inte de som befann sig på hotellet stannat kvar på sina rum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons