Annons
X
Annons
X

Brand i angripna Oberoi hotell

Indiska poliser och kommandosoldater har dödat militanta islamister som barrikaderat sig på Taj Mahal Hotel i Bombay. Insatsen fortsätter på Oberoi Hotel, säger säkerhetskällor enligt AFP.

Stora eldslågor slår ut från det av terrorister angripna hotell Oberoi i Bombay, rapporterar Reuters. Sedan tidigare finns uppgifter om att så många 200 personer kan finnas i byggnaden. Polisen stormar nu hotellet, samtidigt som dödssiffran stiger.

Foto: BILD FRÅN HOTELLETS HEMSIDA

Tre män som misstänks ha deltagit i terrorattackerna i Bombay har gripits inne i hotellet Taj Mahal, rapporterar nyhetsbyrån PTI. Enligt myndighetskällor är en av dem pakistanier.

PTI:s källor hävdar att terrorattentaten utfördes av den beryktade pakistanska extremistgruppen Lashkar-e-Toiba, som vanligtvis är aktiv i Kashmir men som också utfört terrorattentat i andra delar av Indien. Mest ökänd är gruppen för attentatet mot det indiska parlamentet 2001.

Vid en räd mot ett byggnadskomplex i Bombay uppges säkerhetsstyrkor ha fritagit sju personer. I byggnaden finns bland annat ett judiskt center. Tidigare hade israeliska ambassaden i New Delhi sagt att minst tio israeliska medborgare fanns med bland de utlänningar som hölls som gisslan i Bombay.

Annons
X

Dödssiffran i terrordåden i Bombay stiger nu. Enligt den senaste uppgiften ska 125 människor ha dödats i attackerna. Sex av de döda är utlänningar och 14 poliser, medan resten är indier.

Samtidigt kommer nu rapporter om att polisen har stormat lyxhotellet Oberoi-Tridend i Bombay i ett försök att få ett slut på gisslansituationen. Minst 40 personer ur gisslan ska ha förts ut, uppger polischefen Hassan Gafoor.

Men det är fortfarande oklart hur många som finns kvar i hotellbyggnaden, som enligt rapporter nu brinner på minst en våning efter en tidigare explosion.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigare har nämnts att 200 personer kan finnas på hotellet, i indiska medier varierar antalet personer tagna som gisslan på torsdagseftermiddagen mellan 45 och 200 personer. Enligt hotelledningen fanns mellan 375 och 385 gäster på hotellet när terroristerna slog till, rapporterar BBC.

  En av de fritagna ska ha sagt till AP att han sett många döda kroppar inne i byggnaden, men att han lovat polisen att inte ge några fler detaljer så länge fritagningsförsöket pågick. Enligt tidningen The Times of India ska sex ur hotellpersonalen dödats under natten.

  Snart ett dygn efter terroristattacken pågår fortfarande gisslansituationen vid det judiska centrat vid Nariman house.

  Enligt SvD.se:s reporter på plats ska skottlossning ha förekommit inne på Taj Mahal under dagen. Strax efter lunch svensk tid syntes på nytt en kraftig rökpelare och stora lågor slog ut genom hotellrumsfönster.

  – Här står ambulanser och räddningsfordon redo. Ingen har kört härifrån, det har snarare tillkommit fler den senaste timman, säger Karin Lundbäck, SvD.se:s reporter på plats.

  Samtidigt cirkulerar uppgifterom att samtliga i gisslan är i säkerhet. Enligt BBC hade polisen vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen svensk tid, tagit kontroll över situationen.

  Enligt uppgifter från AFP:s reportrar på plats ska stormningen av hotell Taj Mahal varit mycket våldsam. Polis och militär utsattes för både automateld och explosioner när de trängde in på hotellet – som nu uppges vara kontrollerat av säkerhetsstyrkorna.

  Polis och militär nu går från rum till rum på det stormade hotellet Taj Mahal. De har inte stött på någon gisslansituation men flera döda har hittats, säger delstatens polischef till AFP.

  Utanför hotellet uppstod panik i den nyfikna folkmassan som kommit för att titta på det eldhärjade lyxhotellet.

  – Det är många som trotsat utegångsförbudet och kommit hit. När de rör sig åt samma håll blir det lätt panik och folk börjar trampa ner varandra. Här är lite kaotiskt just nu, rapporterar Karin Lundbäck.

  Beväpnade män ska också ha angripit den judiska rörelsen Chabads kontor i Bombay. Där hålls institutets rabbin som gisslan tillsammans med tre andra israeler. Terroristerna meddelade på torsdagseftermiddagen att de var villiga att förhandla. uppger den israeliska dagstidningen Haaretz.

  De fritagna ur gisslan på hotellet Taj Mahal berättade senare på eftermiddagen om sina upplevelser.

  Amerikanskan Marilyn Ernsteen trodde först att skotten var fyrverkerier när hotellpersonalen plötsligt uppmanade gästerna att låsa in sig på rummen och släcka lamporna.

  – Jag visste inte vad som hände. Jag var skräckslagen, säger hon till AFP.

  De båda amerikanerna flydde genom en rökfylld korridor och kunde ta sig ut via en brandtrappa.

  Britterna David Cocker och Katie Anstee satt i hotellets restaurang när de plötsligt hörde skott. Springandes mot utgången träffades Katie Anstee av en kula som splittrade hennes höftben och gick ut genom låret.

  – När jag vände mig om släpade hon sig ut genom dörren för hon inte kunde gå, berättar David Cocker.

  Under torsdagen samlades nyfikna utanför hotellets avspärrningar som sträcker sig knappt ett hundratal meter från entrén till hotellet.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BILD FRÅN HOTELLETS HEMSIDA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X