Bråkdel av utlovade vaccindoser har donerats

Bara en procent av Nigerias vuxna befolkning har fått en dos covid-19-vaccin. På bilden får en kvinna i Lagos en dos som donerats via vaccinprogrammet Covax. Arkivbild från mars.
Bara en procent av Nigerias vuxna befolkning har fått en dos covid-19-vaccin. På bilden får en kvinna i Lagos en dos som donerats via vaccinprogrammet Covax. Arkivbild från mars. Foto: Sunday Alamba/AP/TT

En mycket liten del av de planerade vaccindoser som EU utlovat till fattigare länder har hittills donerats, visar ett EU-dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad
Annons

Av de utlovade 160 miljoner doserna covid-19-vaccin har mindre än tre procent – färre än fyra miljoner doser – än så länge lämnat unionen. De flesta av dem, varav merparten är från Astra Zeneca, har gått till länder och territorier med tydliga kopplingar till donationslandet, enligt Reuters.

EU-länderna, med en total befolkning på runt 365 miljoner vuxna, har mottagit runt 500 miljoner vaccindoser. Det är tillräckligt för att fullvaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen, och unionen väntar därtill ytterligare nästan en miljard doser mot hösten. Samtidigt har exempelvis Sydafrika bara lyckats vaccinera sju procent av den vuxna befolkningen med en enda dos. Motsvarande siffra i Nigeria är en procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons