Annons
X
Annons
X

Bråk under Pridefestivalen – vakter kritiseras av RFSL

Bråk uppstod på Kulturhuset där Pride Stockholm har inhyst delar av sin verksamhet. Vakter ska bland annat ha avvisat festivalens egna besökare.

– Säkerheten riktades mot queerpersoner som reagerat mot rasister. Detta kommer att få konsekvenser om inte vakterna avskedas, säger Andrés Esteche, ordförande i RFSL Stockholm.

Stockholm Pride 2016
Pridehouse på Kulturhuset i Stockholm.
Pridehouse på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Årets Pridefestival har hyrt in en del av sin verksamhet i Kulturhuset vid Sergelstorg i Stockholm. Främst föreläsningar och debatter under parrollen Pridehouse är tänkta att äga rum i den öppna institutionens lokaler. Men på onsdagen uppstod bråk. Vad som exakt hände är ännu inte utrett, men queerpersoner ska ha blivit avvisade av Kulturhusets vakter efter att ha visat upp plakat med antirasistiska budskap.

– Sverigedemokrater höll först en egen festival i Järva för att sprida islamofobisk och rasistisk politik. Och sedan dök de upp på Pridehouse i stan. Det är klart att det blir konflikt, säger Andrés Esteche.

Han menar att säkerheten missriktades, när vakterna vände sig mot festivalens egna besökare.

Annons
X

– Ska vi inte ens kunna känna oss trygga i våra egna rum? Om de inte avskedar vakten så kommer vi att ta bort allt vi har på Kulturhuset, säger Andrés Esteche.

Sverigedemokraten Jan Sjunnesson medger att han har vistats i lokalerna, och säger att han satt och drack öl med vänner när en person höll upp ett plakat, vilket fick vakterna att ”brotta ned henne efter att hon fått ett utbrott” och sedan föra bort henne. Själv förklarar han sin närvaro med att han skulle ”medverka i några intervjuer”, men att han sedan anklagades för att vakterna skulle ha hamnat på film, vilket gå emot Kulturhusets regler, och ombads därför lämna byggnaden.

Vad tycker du som person om hbtq-personer?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har själv varit en del av rörelsen på 90-talet och jag har homosexuella erfarenheter. Det här handlar om att Stockholm Pride vill ha kontroll och de ser oss som ett hot för att vi genomfört en parad för samma rättigheter i förorten, säger Jan Sjunnesson.

  Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern, vill inte kommentera händelsen.

  – Vi träffar Pride och RFSL i morgon och innan dess har vi inga kommentarer, säger han.

  Annons

  Pridehouse på Kulturhuset i Stockholm.

  Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X