Annons
X
Annons
X

Bråk om flyktingbostäder i Stockholm: "S har mörkat"

1 500 modulbostäder för flyktingar ska placeras i Stockholms innerstad redan i år. Men enskilda stadsdelsnämnder har inte fått någon information.

– Socialdemokraterna i stadshuset har mörkat denna panikupphandling, säger Therese Carlborg (M), vice ordförande för stadsdelsnämnden Östermalm.

Flyktingarna och bostadsbristen
Åhlénshuset på Östermalmstorg.

Åhlénshuset på Östermalmstorg. Foto: Lars Pehrson

SvD Näringsliv har tidigare skrivit om att totalt 4 000 flyktingbostäder ska placeras i Stockholms innerstad fram till 2018. Upphandlingen av bostäder avslutades vid midnatt under natten mot fredagen.

Men fortfarande har berörda stadsdelsnämnder inte fått någon information. Stadsdelsnämnden Östermalm är ett område som har pekats ut som aktuellt för flyktingbostäder. Där fick ledamöterna reda på planerna genom SvD Näringslivs artiklar.

– Jag har inte hört om det här sedan i går, säger stadsdelsnämndens ordförande Maria Antonsson (MP).

Annons
X

Hon anser att det är konstigt att berörda stadsdelar inte har informerats om planerna, men säger samtidigt att det kan finnas skäl till det.

– Stadsbyggnadsfrågorna är inte våra, men det är klart att det alltid är bra med dialog. Nu har det gått snabbt och då har man kanske inte hunnit med det, säger hon.

Lika förlåtande är inte Therese Carlborg (M), vice ordförande för stadsdelsnämnden Östermalm.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Socialdemokraterna i stadshuset har mörkat denna panikupphandling både för oss och för medborgarna, säger Therese Carlborg.

  SvD Näringsliv har tidigare skrivit att flyktingkvarter kan byggas på Östermalm. Både Kungliga Djurgården och Bromma har nämnts som intressanta områden. Therese Carlborg anser att det är svårt att ta ställning till planerna, eftersom hon ännu inte har fått ta del av förslaget. Men Maria Antonsson (MP) ställer sig positiv.

  – Östermalm är en väldigt segregerad stadsdel i dag så det vore oerhört positivt. Vi har invånare som har frågat efter möjligheter att göra en insats som fadder eller liknande för flyktingar. Tidigare har vi fått hänvisa dem till andra delar av staden, men det ska bli jättekul om vi kan öppna upp för nya möten inom vår stadsdel, säger Maria Antonsson.

  Hon hoppas att informationen ska bli bättre framöver.

  – Det viktiga är att vi sedan får till en bra dialog så att vi kan engagera förvaltningen och de föreningar som bör vara delaktiga. Och att vi vet tidshorisonter så att vi också kan vara aktiva om det är något som vi bör göra vad gäller exempelvis förskolor eller parker.

  Annons

  Åhlénshuset på Östermalmstorg.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X