Annons
X
Annons
X

Brahimi blir Syriensändebud

En FN-talesman bekräftar att den algeriske diplomaten Lakhdar Brahimi kommer att efterträda Kofi Annan som internationell medlare i Syrien.

Av TT
(uppdaterad)
Lakhdar Brahimi
Lakhdar Brahimi Foto: LUCA BRUNO/AP

FN-chefen Ban Ki-Moon vädjar om ”starkt, tydligt och enigt” internationellt stöd för Brahimi i ett uttalande där hans utnämning tillkännages.

Brahimi, 78, är en erfaren diplomat. Han var tidigare Algeriets utrikesminister och har även varit FN-sändebud i Afghanistan och Irak. Han var också med och mäklade fred i inbördeskriget i Libanon på 1980-talet, då han även förhandlade med den dåvarande syriska regeringen.

Brahimi sitter också i styrelsen för Sipri, Stockholm International Peace Research Institute.

Annons
X

FN:s beslut att dra hem observatörsstyrkan från Syrien är ”mycket oroande”, säger utrikesminister Carl Bildt till TT. Beslutet understryker världssamfundets oförmåga att hejda våldet, som fortsatte att kräva offer på fredagen.

Armén drabbade samman med rebeller nära en militär flygplats nära Damaskus och besköt huvudstadens södra utkanter med artilleri, uppger det oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR) enligt AFP.

Även delar av Aleppo och den östliga provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) ska ha härjats av strider under dagen, och minst ett tjugotal liv krävts. Någon oberoende bekräftelse på uppgifterna finns inte.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Omvärlden står handlingsförlamad inför våldet och på torsdagen beslöt FN:s säkerhetsråd att dra tillbaka observatörsstyrkan Unsmis från Syrien. Unsmis inrättades i april men tvingades redan i juni avbryta sina patruller på grund av attacker.

  – Det är självfallet mycket oroande att FN-närvaron nu reduceras mycket väsentligt. Även om möjligheterna att påverka genom FN-missionen har varit mycket mer begränsade än vad vi hade hoppats på, så har de ju varit en möjlighet att observera utvecklingen och ibland en möjlighet att göra insatser för enskilda människor, säger Bildt.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Lakhdar Brahimi

  Foto: LUCA BRUNO/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X