Annons

Jesús Alcalá:Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte

I veckan inleds förhandlingarna inför den förestående krigsrätten mot Bradley Manning, soldaten som läckte uppgifter till Wikileaks om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan. I två nyutkomna böcker granskas Mannings liv och motiv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Domare, är inte en soldat skyldig att anmäla krigsbrott?” Förhandlingen hade just avslutats. Ännu satt rättens ordförande kvar och samlade ihop sina papper. Ännu stod den tilltalade och väntade på att föras tillbaka till sin cell. Ännu tyst i rättssalen på Fort Meades militärbas i Maryland. Och så en av åhörarna som högt frågar ”Judge, isn’t a soldier required to report a war crime?”

Rättens ordförande reser sig och går. En av åklagarna i åklagarteamet suckar, en suck som väl ska ge eftertryck åt vad han nyss anfört: brottmålet mot soldaten och underrättelseanalytikern Bradley Manning handlar inte om annat än att denne läckt ut massor av sekretessbelagd information till Wikileaks. Mannings avsikt har varit att misskreditera armén och skada USA. De läckta uppgifterna gagnar USA:s fiender. Hans brott hör till de grövsta försyndelser en amerikansk soldat kan göra sig skyldig till.

Annons
Annons
Annons