Annons
Krönika

Johan Franco Cereceda:Bra vin från Grekland – finns det?

Grekiska viner hyllas allt oftare internationellt. Vinexpert Johan Franco Cereceda tipsar om välgjorda grekiska viner och hur du hittar guldkornen på semestern.

Under strecket
Publicerad

Grekland bjuder på både sevärdheter och goda viner.

Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 3
Foto: Oenoforos Bild 2 av 3
Foto: Carowine Bild 3 av 3

Grekland bjuder på både sevärdheter och goda viner.

Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 1
Grekland bjuder på både sevärdheter och goda viner.
Grekland bjuder på både sevärdheter och goda viner. Foto: Joakim Ståhl

Grekland har något inget annat land har, nämligen grekiska druvor som xinomavro, moscofilero, agiorgitiko, savatiano och assyrtiko.

FRÅGA: Bra vin från Grekland – finns det? Spenderade delar av sommaren i Grekland, med bad, mat och vin. Men vinet lämnade en del att önska. Väl hemma hör jag att viner från Grekland aldrig har varit bättre. Vad har jag missat? /Jonas

SVAR: Hej Jonas, semester i Grekland låter ju inte helt fel med allt vad det innebär. Väl hemma i Sverige verkar du ha missat vinet, eller druckit vin av flexibel karaktär. Synd men förståeligt. Grekiskt vin har aldrig varit bättre, det visar nu producenterna gång på gång. Det roliga är att vinerna kommer från olika delar av landet, inte bara från ett toppområde som utmärker sig.

Annons
Annons
Foto: Oenoforos Bild 1 av 2
Foto: Carowine Bild 2 av 2

Vad är det då som gör att vinerna har blivit så bra? Flera anledningar, dels ställer turister idag betydligt högre krav än tidigare på vad de vill äta och dricka, dels har vinet börjat gå på export vilket innebär att vinerna möter en delvis ny marknad, dels kommer det nu synpunkter på vinerna. En lyhörd producent lyssnar, förstår och kan skruva åt tillverkningen för att vinerna ska passa marknaden ännu bättre utan att för den sakens skull göra ett opersonligt vin.

Sedan har Grekland något inget annat land har, nämligen grekiska druvor som xinomavro, moscofilero, agiorgitiko, savatiano och assyrtiko. Stundtals svåruttalade, men alltid av riktigt hög kvalitet. Det är vin på dessa druvor vi ser allt oftare. Tidigare var det gärna internationella druvsorter, men nu visar man stolt upp sin bästa sida. Läs mer om grekiskt vin här.

Mitt råd, när man sätter sig på en taverna i Grekland, är att beställa in ett flaskvin, våga betala lite mer och höra sig för med personalen som kanske kan rekommendera ett riktigt bra, lokalt (alltid lokalt!) vin.

Det är då det blir så där riktigt överraskande bra.

Veckans vintips:

Foto: Oenoforos

Moschofilero Boutari 2016, 134 kr, artnr 82090

Mycket fruktig vitt vin i lätt, fruktsyrlig stil, inslag av gula, omogna äpplen, citrus, mycket frisk med bra balans med ton av omogen stenfrukt, kall honungsmelon, blommor och en liten mineral släng. Perfekt till sallad med grillad halloumi.

Foto: Carowine

Ramnista Xinomavro 2013, 129 kr, artnr 2070

Balanserat rött vin med inslag av mineral, lingon, markerad strävhet, torr, aningen kärv i karaktärsfull stil, bärig, röda bär, minerala toner och medellång eftersmak. Serveras med fördel till en lammgryta med citrus och vitlök som dominerande kryddor

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons