Bra tid att sälja ut statliga bolag

Under strecket
Publicerad
Annons

Debatten om försäljningen av dom statliga bolagen är igång, dom som är positiva till att staten fortfarande ska ha någon form av ägande över bolagen hävdar att bolagen hämtar in pengar till statskassan.
Det är korrekt, dom statliga bolagen hämtar in pengar till statskassan och det krävs inget geni för att klura ut det. Men det beror på att det är goda ekonomiska tider i Sverige och att det går bra för en del av bolagen.
Vi ska dock komma ihåg att det som går upp även går ned, bakom varje högkonjunktur finns en lågkonjunktur. Staten kommer då att använda sig av skattemedel för att rädda bolagen än att se till att skattepengarna går till att finansiera nya vägar, förbättra skolan, finansiera ett högre grundavdrag eller sänka skatterna.

Dessutom har vi sett hur privata bolag har gjort mycket bättre ifrån sig på marknaden än statliga. Ett bra exempel är när flygindustrin befann sig i kris för ett antal år sedan.
Flera flygbolag var tvungna att rationalisera och effektivisera verksamheten för att överleva medans SAS kunde få hjälp från staten utan att göra några större förändringar. Summan är som ni alla har sett att det går mycket bättre för dom privata flygbolagen än SAS numera, trots att konkurrensen har varit snedvriden till SAS fördel.

Annons
Annons
Annons