”Bra råvaror mycket viktigare än dyr grill”

Hemligheten bakom den perfekta grillytan är den så kallade maillardreaktionen. Men samma process kan också frigöra cancerogena ämnen. Här ger näringsfysiolog Linda Bakkman sina bästa råd för en lyckad grillsommar – och bjuder på två näringsrika recept.

Under strecket
Publicerad
Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Pensla inte den färdiga råvaran med en använd borste.

Pensla inte den färdiga råvaran med en använd borste.

Foto: IBL/Alamy
Skinnet kan med fördel vara kvar när du grillar fisk, tipsar Linda Bakkman.

Skinnet kan med fördel vara kvar när du grillar fisk, tipsar Linda Bakkman.

Foto: IBL/Alamy
Temperaturen är a och o.

Temperaturen är a och o.

Foto: IBL/Alamy
De flesta grönsaker går  att grilla.

De flesta grönsaker går att grilla.

Foto: IBL/Alamy
Annons

Råvaran: Välj efter säsong

En dyr och vräkig grill gör inte automatiskt slutresultatet bättre – bra råvaror är mycket viktigare. När du ska grilla grönsaker, välj närproducerat efter säsong för bättre smak och näringsinnehåll. Kött kan med fördel vara lite marmorerat för att bli saftigt och mört, välj gärna svenskt. WWF:s fiskguide kan vara en bra hjälp för den som vill köpa miljövänlig fisk och skaldjur. För att underlätta grillning av fisk kan skinnet med fördel lämnas kvar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons