Bra public service på tysk våglängd

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
säsongspremiären av På spåret, i morgon 20.00 på SVT1.
0 För övrigt
hoppas jag att nya kulturministern vågar ta ett rejält steg tillbaka från Marita Ulvskogs knäfall för TV4. De markbundna kanalerna skall enligt sändningstillståndet inte bryta programmen för reklam. Lär av danska TV2, som gör reklam för sina filmvisningar med slogan ”En go film uden avbrydelser”. Nästa steg vore att inte avbryta filmer för nyhetsprogram. De avbrotten är lika störande.
TV-krönika
I början av september slutade TV8 sända Fox News. Det har väckt kritik. På nätet cirkulerar namninsamlingar skrivna i en ton som vore det fråga om statlig censur. När jag nyligen talade med Thomas Hall, programansvarig på TV8, sade han att det fanns skäl att sända Fox News under Irakkrigets inlednings- och upptrappningsskede, men att kanalen nu är alltför ensidigt inriktad på amerikanska inrikesnyheter för att vara intressant.
Jag tittar gärna på Fox News, vars lugnare tempo är en lisa i jämförelse med CNN:s forcerade flåsighet.
Kanalen är dessutom en källa till den politiska amerikanska självförståelsen, och inrikesnyheterna var nog så givande. Men TV8 bestämmer själva vad de vill sända. Den som ogillar beslutet får väl rösta med fötterna, fjärrkontrollen eller avbeställningstalongen.

Annons

I stället för Fox News sänder TV8 den tyska Deutsche Welle i dess engelskspråkiga edition. Deutsche Welle, som även sänder på tyska och spanska, påminner om BBC World i sin uppläggning och sakliga ton. Liksom BBC fokuserar den på inhemska nyheter av intresse för övriga världen, vilka varvas med internationella utblickar. Tyvärr envisas Deutsche Welle också, likt de flesta nyhetskanaler, med på tok för långa börsrapporter av ringa värde för den som inte själv leker med knasiga siffror eller förstår hur pappers värde kan förändras blott genom att flyttas mellan skilda datorer.
De senaste dagarna har Deutsche Welle sänt flera reportage om den nya fattigdomen i Tyskland, bland annat i Ruhrområdet där hela städer ligger i träda sedan fabriker och
gruvor stängts. Det har varit avslöjande reportage, med udden riktad mot den tyska regeringens ekonomiska politik. Stor uppmärksamhet har även ägnats skandalen med de tyska soldater som ägnat sig åt gravskändning i Afghanistan. Det har varit reportage kliniskt fria från reservationer eller inlindade formuleringar. Jämför gärna med Foxrapporteringen om Abu Ghraib.

Annons
Annons
Annons