Annons

Lydia Wålsten:Bra med söndagsöppet på Systembolaget

Foto: Mujo Korach/TT

M vill driva på för längre öppettider på Systembolaget. Det är bra. Vuxna människor kan fatta vuxna beslut. Dessutom har partiet forskningen på sin sida.

Under strecket
Publicerad

Klackarna i backen, här kommer systemförändringen. Eller? I går berättade Moderaternas partistyrelse att de på stämman i höst tänker driva frågan om att Systembolaget borde ha öppet på söndagar. Partisekreterare Gunnar Strömmer kändes en smula ovan när han talade om människans frihet och vikten av att själv få välja när man köper en flaska vin som vore han tillbaka som MUF-ordförande i Örnsköldsvik på 80-talet. Förslaget fick blandade reaktioner. Några menade att M borde gå fram med en ordentlig avreglering. Andra menade att partiet borde fokusera på viktigare frågor. Det senare bygger på föreställningen att M kan lägga politikområden åt sidan, för att fokusera på det viktigaste. Men M är riksdagens näst största parti. Man behöver vara vad man inom kommunikationsbranschen kallar en ”fullservicebyrå”. Det är också bra att man påminner om sitt liberala arv.

Från vänster gick man i spinn. Dels sade man att det inte finns något folkligt tryck på att Systembolaget ska vara öppet på vilodagen, dels menade man att förslaget riskerar att öka alkoholskadorna. Störst trumma slog Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö på som påstod att det finns ”1 000 rapporter av forskare som visar att ju mer alkohol man säljer desto mer skador får vi” (SR 13/9). Tydligen tänker sig V att det är just i den bibliska gränsen mellan den sjätte och den sjunde dagen som samhällets förfall står.

Annons
Annons
Annons