Annons
X
Annons
X

Bra fack reder sig själv

FACKLIGT | MEDLEMSRASET

Fackförbunden fortsätter att tappa medlemmar. Som SvD Näringsliv berättade igår har anslutningsgraden sjunkit med sex procentenheter på två år, ner till 71 procent. Utvecklingen kommer att fortsätta. År 2025 är anslutningsgraden nere på 61 procent totalt, och sannolikt under 55 i den privata sektorn, enligt EU-organet Eurofound. Varför?

När LO och S talar om medlemsflykten lyder schablonen att regeringen har ändrat a-kassan så att det blivit för dyrt att vara med. Men är det så enkelt?

Jobbskatteavdraget har gjort att ett vårdbiträde har fått en dryg tusenlapp mer kvar i plånboken – per månad.

Annons
X

Det räcker till dubbla medlemskap i facket, om nu någon är så angelägen. Och till att betala hela familjens medlemskap i SAP, SSU och Unga Örnar, dessutom.

Inte heller arbetslösheten kan förklara tappet. Fackförbundstidningen
Dagens Arbete analyserade igår IF Metalls ras. ”Arbetslösheten har inte gjort att fler lämnat facket”, menade man.

Det är snarare rimligt att anta att löntagare lämnar organisationer som inte ger valuta för pengarna. Man kanske inte längre har lust att vara stödtrupp åt och huvudfinansiär åt socialdemokratin.

Förbund som anpassar sig till nya tider, som erbjuder medlemmar adekvat stöd istället för att verka som marxistiska kamporganisationer, klarar sig. Så har akademikerförbundet Saco stått sig väl, när LO-förbunden rasat.

De fackförbund som väljer att vara till för medlemmarna, och inte primärt för Rörelsen, har framtiden för sig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X