X
Annons
X

Bra att Lööf lyfter kemikaliefrågan

Det är anmärkningsvärt att bara en partiledare tar upp frågor som rör kemikalier, hälsa och miljö när möjligheten bjuds såsom var fallet den gångna veckan i Almedalen. Annie Lööf tog sig an uppgiften, dels i sitt tal, dels på Brännpunkt (
6 juli), och lägger ett antal väl motiverade förslag. Detta är en bra början för att skapa en hållbar kemikalieanvändning.

I en replik (
SvD Brännpunkt 9/7) ironiserar och förlöjligar Olof Holmer, vd för KTF, över Centerledarens kunskaper i kemi liksom hennes ambitioner att minska användningen av giftiga kemikalier i vardagen och att fasa ut de giftigaste. I motsats till vad Holmer hävdar är det väl definierat enligt lagstiftningen vad som är en farlig kemikalie och vad som är en särskilt farlig kemikalie. Dessa grupper av ämnen är dock inte statiska. De påverkas av ny forskning, och ämnen omprövas i takt med att ny kunskap kommer fram. Det är inget konstigt med det. Den forskning som genomförts enbart vad det gäller hormonstörande kemikalier, deras effekter och kopplingar till hälsa har formligen exploderat under den senaste tio-årsperioden och kunskapen har ökat dramatiskt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X