Annons
X
Annons
X

”Bra att fler vågar anmäla sexbrott på festivaler”

Arrangörer av musikfestivaler måste se till att unga tjejer känner sig trygga där, anser inrikesminister Anders Ygeman (S). Han tycker att det är positivt att fler nu vågar anmäla och att sexuellt ofredande ses som en polisiär uppgift.

Av TT
Sexövergrepp i offentliga miljöer
Inrikesminister Anders Ygeman i Almedalen.
Inrikesminister Anders Ygeman i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Tafsande och ofredande har skett under lång tid, men det har sopats under mattan och man har inte orkat ta den diskussionen, säger Anders Ygeman i en TT-intervju i Visby.

Han tror att samhället tagit för lätt på att unga tjejer ofredas.

– Det får man väl säga eftersom vi har fått de här uppmärksammade händelserna, säger Ygeman.

Annons
X

I sommar har många anmälningar om sexuellt ofredande och våldtäkter kommit på musikfestivaler. Ansvaret ligger främst hos arrangörerna, anser Ygeman.

– Framför allt är det de som arrangerar musikfestivalen som måste se till att det är ordnade och trygga förhållanden. På det sättet skiljer det sig inte från en fotbollsmatch eller en Almedalsvecka, säger han.

Arrangörerna måste också ha koll på sin alkoholförsäljning och se till att den lever upp till lagar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Senare under dagen ska statsminister Stefan Löfven presentera ett åtgärdspaket för att förbättra förhållanden i utanförskapsområden. Men Anders Ygeman vill inte avslöja vilka åtgärder som kommer att presenteras på hans område, det vill säga polisens arbete och ökad trygghet. Generellt måste dock trygghet och ordning förbättras. Det är "en liten klick som förpestar", enligt Ygeman.

  Allianspartierna kräver fler poliser, vilket även Ygeman vill se. Men här och nu handlar det mer om förändra polisens arbetssätt, se till hur polisresurserna används.

  – Jag tror att sifferexercisen som en del partier ägnar sig åt är ointressant, säger Ygeman med tillägget att det tar tid att få ut många nya poliser.

  Olika undersökningar visar att Anders Ygeman är regeringens populäraste minister. Han försöker sig själv på en förklaring till att det ser ut så.

  – Svenskar gillar politiker som talar långsamt och äter gröt. Jag stämmer in på båda, säger Anders Ygeman.

  – Och jag tycker att det är lättare att säga vad jag tycker.

  Men han siktar inte på att bli statsminister, försäkrar han.

  – Nej, det är absolut inget jag strävar efter.

  Annons
  Annons
  X

  Inrikesminister Anders Ygeman i Almedalen.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X