Annons
X
Annons
X

BP -skandalen: öppet mål för satir

Kritiken mot BP:s agerande efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen har varit massiv. Oljebolaget är ett tacksamt mål för satir och bidragen strömmar in till Greenpeace tävling Behind the logo där uppdraget går ut på att rita om BP:s logga. Via nätet sprids nu även t-shirtar med BP-uttalanden. – BP:s varumärke är i fritt fall, säger varumärkesstrategen Benoit Fallenius.

En svart oljedroppe rinner ner i Tony Haywards panna. På hans kavajficka sitter en pin i form av oljebolagets igenkända gröngula blomsymbol. Satirbilden över BP:s vd är bara ett av över 1600 inkomna bidrag i Greenpeace tävling Behind the Logo, som uppmanar allmänheten att omskapa företagets logotyp.

–Det handlar om att skapa en logotyp som bättre reflekterar vad BP håller på med, säger Cathrine Fitzpatrick, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace i Norden.

Konsumentmakten är stark och genom upparbetade kanaler på internet – som Twitter, Facebook eller traditionell mejltrafik – sprids den snabbt. Påhejad av en stor organisation som Greenpeace och världens medier blir den knappast mindre effektfull.

Annons
X

Matthew Taylor på BP:s informationsavdelning i London medger att varumärket skadats och att sociala medier spelar en allt större roll.

–Jämför man med för ett eller två år sedan är de sociala medierna betydligt mer agendasättande idag. Själva har vi ett driftigt team som arbetar med att kommunicera via Facebook och Twitter, säger Matthew Taylor.

Varumärkesstrategen Benoit Fallenius menar att det oberoende av kraftansträngningar i eller utanför de sociala medierna kommer att ta flera år innan BP:s förtroende återställs och passar på att jämföra med Skandia- härvan där företaget ”hämtat sig först nu”.

–BP:s varumärke är i fritt fall. Det kommer inte att repareras bara för att läckan tätas. Det här är något som kommer att pågå varje dag i flera år, säger han.

Oljebolagens så kallade ”green washing” – att profilera verksamheten som miljövänlig – riskerar alltid att slå tillbaka, menar Benoit Fallenius. När BP skapade sin blomlogga lät bolaget sina initialer stå för ”beyond petro- leum” – ett ordval de senare gjorde sig av med.

–Det är bättre att säga att ”Vi är ett oljebolag och konsumenterna vill ha olja”. BP har ägnat sig mycket åt green washing de senaste åren och nu slår det tillbaka med full kraft. Det är en risk som BP och andra bolag tagit, säger Benoit Fallenius som kallar Green Peace Behind the Logo-tävling genial.

BP:s benägenhet att säga fel saker i skarpt läge har dessutom upprört. Efter olyckan i Mexikanska golfen för två månader sedan då elva personer omkom och miljontals liter olja läckt ut längst kusten, blev världen stum av förundran över hur oljejätten med enorma resurser kunde hantera katastrofen så ovant.

Vd Tony Haywards uttalanden, som det om att Mexikanska golfen är ett stort hav eller att nästan inget läckt ut, har listats i otaliga medier. När sedan BP:s svenske ordförande Carl-Henric Svanberg i förra veckan tog bladet från munnen och bad det amerikanska folket om ursäkt, underströk han att BP visst bryr sig om ”the small people”. En stötande felsyftning som gav omedelbara reaktioner på såväl plats som internet. Bara några timmar senare fanns det t-shirtar med trycket ”BP: We care about the small people” på shoppingsajter för 20 dollar.

Matthew Taylor på BP:s informationsavdelning har lagt märke till både t-shirt-försäljningen och Behind the logo-tävlingen men anser inte att det senare förtjänar en officiell kommentar.

–Haha! vi tycker inte att det är värt ett uttalande. Det är upp till Greenpeace vad de gör. Vi fokuserar på att städa upp efter oljeutsläppet, säger Taylor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X