BP hoppas Putin ska gjuta olja på vågorna

Gårdagens möte mellan den ryske presidenten Vladimir Putin och BP:s chef John Browne kan få stor betydelse för investeringsklimatet i Ryssland. Det har skakats av Yukosaffären och skattekrav mot TNK-BP.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mötet mellan Putin och John Browne har varit bestämt sedan länge. Det fick en ny dimension när myndigheterna den 11 april kom med krav på restskatt mot TNK-BP på närmare en miljard dollar. Var en ny Yukosaffär under uppsegling, frågade sig många.
BP, världens näst största oljebolag efter ExxonMobil, satsade stort i Ryssland 2003-2004. Förutom egna oljetillgångar investerade BP 7,7 miljarder dollar för att bli hälftenägare i TNK-BP. Tillsammans med andelen i det mind-re Slavneft var TNK-BP Rysslands största oljeexportör i mars.

I samband med skapandet av TNK-BP träffade John Browne president Putin. Bolaget tycktes därför ha Kremls välsignelse. Det har emellertid kommit fnurror på tråden - skattekraven är en, en aviserad lag som utestänger bolag som inte har ryskt majoritetsägande från strategiska prospekteringskontrakt en annan. Dessutom kan statskontrollerade Gazproms monopol över gasledningar stoppa utvecklingen av ett större gasfält som kontrolleras av TNK-BP, när den ryska gasjätten prioriterar sina
egna projekt.
Det pågår en uppenbar kamp bland Putins närmaste män om makten över statliga energibolag som Gazprom och Rosneft. Alla uttalanden och förslag från Kreml måste inte ha Putins godkännande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons