Annons

Boxning en ursäkt för misshandel

Under strecket
Publicerad

Fri fart på vägarna! Nu kan riksdagen ta bort alla onödiga förbud. Bort med hastighetsgränserna.
Andra onödigheter som försvinner är bältestvång och hjälmtvång. Det är långt färre trafikanter som skadas i trafiken än proffsboxare som skadas av sin ”sport”, räknat i procent av antalet utövare.
Det vi talar om här är en ur samhällssynpunkt acceptabel risk för skada i perspektiv av hur samhällsnödvändig aktiviteten är. Trafik är en helt avgörande verksamhet för vårt samhälle. Riskerna finns där, men är oändligt mycket mindre än i boxning. Boxning är inte heller på något sätt nödvändigt.

Vi har inga andra sporter där avsikten är att skada andra utövare. Slag mot huvudet ger poäng och knock-out ger direkt seger. Överfört till
exempelvis skytte med pistol, gevär eller pilbåge skulle det motsvara att skyttarna sköt på varandra. Vinner gör den som först fäller den andre. Vänta nu, heter inte det duell och har varit förbjudet i 200 år? Jovisst.
Men boxningsförespråkarna hävdar ju att det skadas fler utövare i andra sporter, som ishockey, fotboll, ridning med mera? Ja, absolut.
Men inte i någon av dessa, eller någon annan är avsikten med sporten att skada någon.
De skador som uppstår är beklagliga undantag. De som avsiktligt går in för att skada andra utövare skall enligt reglerna utvisas och stängas av från fortsatt idrottande.
Det gäller i alla sporter. Men sådant är inte fallet i boxning. Där är det den som skadas som stängs av och den som skadat som firas med medaljer.

Annons
Annons
Annons