Boxen har blivit rumsren

lådviner Vissa vägrar att köpa det, andra går längre och vägrar att dricka det. Många ursäktar sig lite, men köper ändå mer och mer. Boxvinerna står för mer än hälften av allt vin vi köper på Systembolaget, och nu under sommaren ännu mer.

Under strecket
Publicerad
Annons

I början kallade vi dem för lådvin och kartongvin, därefter bag-in-box eller bib, men nu har Systembolaget och Språknämnden enats. Det ”nya” namnet sedan förra året är boxvin. Och vi svenskar älskar vårt boxvin lika mycket som vi pratar illa om det. Det är på något sätt som att det trots sin otroliga framgång och spridning fortfarande inte är helt rumsrent. Ofta får jag lätt ursäktande kommentarer - ”Jag köpte boxvin - det är ju så smidigt”. Men det kanske beror på att jag är den jag är, vinkännare och vinskribent.
Men sluta ursäkta er. Boxvin är en ypperlig uppfinning. Man kanske inte hittar de optimala vinupplevelserna i en box, men definitivt bra vin. Och visst är det smidigt - att bära, att slänga och att dricka.
Dessutom är priset lägre om man jämför med flaskpriset. Anledningen är bland annat Systembolagets prissättningsmodell. På alla viner lägger Systembolaget på 17 procent plus 3,50 kronor, oavsett förpackning. På en box betalar man med andra ord 3,50 kronor medan fyra flaskor får 14 kronor i
fast påslag.

Fördelen, ja faktiskt hela idén, med boxvin är att man ska kunna ha den öppen en längre tid. Påsen i boxen är utvecklad för att förhindra att vinet påverkas av luft när man öppnat den. När man serverar vin ur kartongen krymper påsen i samma takt. Detta gör att man kan spara en öppnad box betydligt längre än en öppnad flaska vin.
Hur länge frågar man sig då, och det är inte helt lätt att svara på. Det beror på vad det är för vin. Röda viner håller ofta bättre än vita. Vinets syra och strävhet påverkar, vinets kvalitet inverkar, liksom om vinet har legat på fat eller inte. Ska jag försöka mig på ett svar får det bli lite ”flytande”. Fyra till sex veckor plus/minus någon vecka bör de flesta viner på box klara.
Förvarar man vinet kallt kan det klara längre tid, och naturligtvis gäller motsatsen för viner som man lagrar för varmt. Men inom sex veckor är nog vinet slut ändå. Boxvin har ju fått oss svenskar att dricka både annorlunda och mer, på både gott och ont.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons