Annons
X
Annons
X
Musik
Recension

Black star Sista albumet: "Bowies nya smått oemotståndlig"

David Bowie kan fortfarande konsten att skriva vackra refränger. Det nya albumet ”Black star” har modern jazzmusik som bas – och det fungerar strålande, skriver SvD:s Andres Lokko.

(uppdaterad)
David Bowie 1947–2016
David Bowie släppte sitt nya album ”Black star” på sin födelsedag den 8 januari.

David Bowie släppte sitt nya album ”Black star” på sin födelsedag den 8 januari. Foto: Peter Kramer/TT

Black star

Artist
David Bowie
Genre
Pop
Musikbolag
SonyBMG

Betyg: 5 av 6

För exakt tre år sedan, på David Bowies 66:e födelsedag den 8 januari, återuppstod han till synes från de döda med en lika överraskande som vackert nostalgisk singel, ”Where are we now?”.

Fylld av referenser till hans år i Berlin och med rader om förgänglighet och åldrande. Dessutom var den framförd med Bowies allra mest skadeskjutet ynkliga röst. ”Where are we now?” framstod som ett perfekt iscensatt – ursäkta uttrycket – ”morsning & goodbye”.

Albumet, ”The next day”, som följde var en mestadels utmärkt odyssé som effektivt utnyttjade små pusselbitar ur hans karriär och tilltalande fogade ihop dem med hjälp av musiker som länge gått vid hans sida. Allt gick enkelt och smärtfritt att härleda till någon tidigare fas ur Bowies livsverk. Det så oväntade att albumet över huvud taget hade spelats in i imponerande hemlighet överglänste egentligen ofta innehållet.

Annons
X

”Black star” är något annat. I en textrad inbillar jag mig att Bowie sammanfattar intentionen: ”I’m dying to push their backs against the wall/ And fool them all again”.

Man ska aldrig glömma att Bowie är mimare i grunden. Och på många sätt och vis framstår ”Black star” som något av hans inverterade ”Astral weeks”: en ”Astral weeks” skapad av en åldrande mimare.

Till skillnad från Van Morrison, som har fått dras med sitt geniala debutalbum från 1968 som en oöverträffbart improviserad albatross kring halsen, väljer Bowie ett snarlikt tillvägagångssätt mot slutet av sin karriär i stället. Han stänger, precis som Van, in sig i en studio i New York med en utmärkt liten jazzorkester – i Bowies fall ledd av saxofonisten Donny McCaslin– och låter dem leda musiken vart den än tar honom i sju långa installationer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där Van Morrison bubblar och muttrar själfullt om promenader nerför Ladbroke Grove sjunger Bowie med sin finaste soulstämma om hur det minsann inte blir några fler ”English evergreens”.

  Men där upphör också parallellerna. ”Astral weeks” gjorde aldrig direkt några anspråk på att försöka bete sig dystopiskt eller retro-futuristiskt. Den 69-årige David Bowie har inga tankar på att skriva hits, tävlar han ens med några andra artister så är det Scott Walker och möjligen Robert Wyatt. Men sin talang och vana trogen är Bowies förmåga att komponera vackra refränger något han bara inte kan låta bli. Trots att sångsviterna var för sig gärna sträcker sig från frijazz via industriellt progressiva experiment till plötsliga utfall i melodislingor som tagna ur en Broadwaymusikal (vilket några av dem i och för sig också är, om än hans egna aktuella teateruppsättning av ”The man who fell to earth”).

  Det är bara det att David Bowies refränger i dag ibland låter vänta på sig i sisådär åtta minuter, han har ju ingen att blidka och vill han slänga in dem först när man nästan har gett upp hoppet om att det ens ska komma någon sådan, så får han hemskt gärna göra det.

  ”Black star” är ju smått oemotståndligt i sin påminnelse om en artist som alltid har försökt att – som det heter – knuffa kuvertet framåt.

  Och när jag tänker efter så har han aldrig tidigare använt modern jazzmusik som fundament för ett helt album, och det fungerar ju alldeles strålande.

  Ty vad han än gör, hur han än väljer att rama in sitt uttryck, så låter det ändå från allra första sekund som bara just David Bowie.

  Annons
  Annons
  X

  David Bowie släppte sitt nya album ”Black star” på sin födelsedag den 8 januari.

  Foto: Peter Kramer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X