Boutros-Ghali – hetlevrad fredsälskare

Boutros Boutros-Ghali
Boutros Boutros-Ghali Foto: MARTY LEDERHANDLER / TT / NTB Scanpix

En intellektuell stjärna, en arrogant despot, en vimsig professor. Epiteten och känslorna kring FN:s förre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali var många. Han lämnade ingen oberörd, och ansågs vara en av FN:s mest kontroversiella ledare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Denna komplexa bild hade jag av egyptiske Boutros-Ghali när jag tog hissen upp till 38:e våningen i FN-skrapan i New York på nyårsafton 1993. Intervjun varade i ett par timmar, vi satt nersjunkna i roströda skinnsoffor och Boutros-Ghali var vänlig men också vass. Den omtalade arrogansen kallade han självförtroende. Vad kritikerna kallade diktatorsfasoner viftade han bort med orden ”jag fattar aldrig beslut utan diskussioner med andra”. Han var kort sagt rätt stridslysten.

Det speglade också hans fokus under åren som FN-chef 1992 – 1996. Boutros-Ghali ville att FN också skulle vara ”fredsframtvingande” – inte bara ”fredsskapande” och ”fredsbevarande”. Det betydde i klartext att FN skulle kunna skjuta för att skapa fred i konfliktdrabbade länder. Somalia var ett exempel, dock ett olyckligt sådant eftersom operationen gick snett och många FN-soldater och civila dödades.

Annons
Annons
Annons