Annons

Bournemouths offensiv ger utdelning över tid

Ryan Frasers och Joshua Kings Bournemouth  charmar Premier League med anfallsglad fotboll.
Ryan Frasers och Joshua Kings Bournemouth charmar Premier League med anfallsglad fotboll. Foto: Mark Enfield/Shutterstock

Är anfall bästa försvar? Eller är ett bra försvar ännu bättre? SvD:s genomgång av Premier League säsongen 2019–20 fortsätter med lagen som vare sig väntas slåss i botten eller utmana på den övre halvan av tabellen. Här är plats 15–11.

Under strecket
Publicerad

Får Crystal Palace behålla Wilfried Zaha?

Foto: Dave Shopland/REXBild 1 av 1

1 / 5

Får Crystal Palace behålla Wilfried Zaha?
Får Crystal Palace behålla Wilfried Zaha? Foto: Dave Shopland/REX

15 Crystal Palace

”The Eagles” inleder nu den sjunde raka säsongen i Premier L­eague. För Londonklubben, hemmahörande i Selhurst i de södra delarna av huvudstaden, har den här sommaren blivit en upprepning av föregående: en kamp för att behålla Wilfried Zaha.

Den ivorianske stjärnanfallaren, som 2015 återvände till sin moderklubb efter en misslyckad sejour i Manchester United, har i flera års tid försökt få till en flytt till större klubbar som kan erbjuda spel i de europeiska klubblagsturneringarna. Den här sommaren har 26-åringen ryktats vara på gång till såväl Arsenal som Everton. Den höga övergångssumman fick dock Arsenals intresse att svalna, medan Everton in i det sista påstås jobba på att få till en affär.

Sanningshalten i dessa rykten ska i och för sig tas med en nypa salt, det svänger snabbt i fotbollens ”silly season”. Klart är: Zaha vill bort, Crystal Palace vill ha kvar honom.

För Palace är det av största vikt att Zaha blir kvar. Han är skillnaden mellan en åttonde raka Premier League-säsong och spel i Championship.

Håll koll på: Wilfried Zaha

Placering i fjol: 12

Annons
Annons

Sean Dyche – avgörande för att Burnley håller sig kvar i Premier League.

Foto: Denis Murphy/ShutterstockBild 1 av 1

2 / 5

Sean Dyche – avgörande för att Burnley håller sig kvar i Premier League.
Sean Dyche – avgörande för att Burnley håller sig kvar i Premier League. Foto: Denis Murphy/Shutterstock

14 Burnley

Sjundeplatsen förrförra säsongen var en fullträff som sannolikt inte kommer att upprepas inom överskådlig framtid. Att Burnley, visserligen med två ligatitlar 1920–21 och 59–60, skulle utmana topplagen och säkra Europaspel fanns inte på kartan. Inför säsongen hamnade klubben på jumboplatsen när SvD tippade tabellen.

Förra säsongen blev inte lika lyckad. Det går å ena sidan att argumentera för att Europa League-kvalet, som Burnley inledde medan ligakonkurrenterna hade försäsong, tog ut sin rätt på en trupp som inte var rustad för spel på flera fronter. Å andra sidan har inte Burnley vare sig spelarna eller spelet för att etablera sig på övre halvan i Premier League. Vad de däremot har är Sean Dyche. Med begränsad budget har han fått ihop ett sammansvetsat lag, med mestadels britter, som är svårt att bryta ned. Rakt, tydligt och kanske rent av simpelt – men Burnleys modell har visat sig fungera i den mest förmögna ligan.

Så länge Dyche är kvar ska ”Clarets” inte behöva oroa sig för att åka ur.

Håll koll på: Dwight McNeil

Placering i fjol: 15

Annons
Annons

Ralph Hasenhüttl har fått fart på Southampton.

Foto: Mark Enfield/ShutterstockBild 1 av 1

3 / 5

Ralph Hasenhüttl har fått fart på Southampton.
Ralph Hasenhüttl har fått fart på Southampton. Foto: Mark Enfield/Shutterstock

13 Southampton

Det har varit en lugn sommar för Southampton, i alla fall på transfermarknaden. Med tanke på förra säsongens tabellplacering kan det tyckas märkligt – ”Saints” hade bara fem poängs marginal ned till Cardiff som åkte ur.

Viktigt att komma ihåg är dock att den viktigaste rekryteringen gjordes redan i vintras. När Ralph Hasenhüttl tog över som tränare i december låg laget på nedflyttningsplats med ynka nio inspelade poäng på 15 matcher. Men Hasenhüttl, som gjort RB Leipzig till ett topplag i Bundesliga under sin tid där, fick fart på laget. Bokstavligen. Med hög energi i pressen blev Southampton ett jobbigt lag att möta – och i takt med det kom poängen. Segrar mot Arsenal, Tottenham och Everton samt kryss borta mot Chelsea var tydliga bevis på den förvandling som skett under österrikaren. 30 poäng på 23 matcher imponerar för ett lag vars öde såg ut att vara beseglat i början av december.

Ett tränarskifte får inte sällan omedelbar, men temporär, positiv effekt. I det här fallet är det dock troligt att Southampton bara blir bättre med tiden.

Håll koll på: Mario Lemina

Placering i fjol: 16

Annons
Annons

Eddie Howe har etablerat ”lilla” Bournemouth i Premier League.

Foto: James Marsh/ShutterstockBild 1 av 1

4 / 5

Eddie Howe har etablerat ”lilla” Bournemouth i Premier League.
Eddie Howe har etablerat ”lilla” Bournemouth i Premier League. Foto: James Marsh/Shutterstock

12 Bournemouth

Flera tränare i den här genomgången har fått ett särskilt omnämnande. Men få förtjänar det mer än Eddie Howe. Den 41 år unge engelsmannen inleder nu sin tionde säsong i Bournemouth.

Precis som Burnleys Sean Dyche har han fått en ”liten” klubb med i sammanhanget små resurser att inte bara hålla sig kvar i Premier League – utan också konkurrera på allvar. Men till skillnad från Dyche står Howe för en progressiv fotboll. Tonvikten ligger offensivt, snarare än att minimera risker på egen planhalva. På gott och ont. För samtidigt som Bournemouth långa stunder har spelat -anfallsglad och vacker fotboll har naiviteten blivit kostsam. Fjolårssäsongen var inget undantag. Efter en stark start, där Bournemouth i november nosade på en Europaplats, tappade laget och hamnade till slut på den nedre halvan. Målglatt i båda riktningar, men defensiven måste slipas (70 insläppta mål i fjol, det håller inte).

Ingen av de främsta konkurrenterna har dock ett lika välutvecklat och spetsigt anfallsspel. Det ger utdelning över tid.

Håll koll på: Ryan Fraser

Placering i fjol: 14

Annons
Annons

Kommer Gerard Deulofeu upp i samma nivå den här säsongen?

Foto: Robin Parker/Zuma pressBild 1 av 1

5 / 5

Kommer Gerard Deulofeu upp i samma nivå den här säsongen?
Kommer Gerard Deulofeu upp i samma nivå den här säsongen? Foto: Robin Parker/Zuma press

11 Watford

Förra säsongen slutade bittert för Javi Gracias gäng. I FA-cupfinalen pulveriserades Watford av Manchester City. Slutresultatet, 0–6, var till viss del symtomatiskt för Watfords säsong, höga toppar (2–1 mot Tottenham) och djupa dalar (0–4 mot Bournemouth, 0–5 mot Liverpool).

Watford har lite av samma problem som Bournemouth – defensiven håller inte måttet alla gånger. Och lite av samma styrka – offensiven fungerar desto bättre.

Watford har inte ett lika välutvecklat anfallsspel, vilket delvis har sin förklaring i att klubben har haft fyra tränare sedan uppflyttningen till Premier League 2015. I truppen finns däremot ett antal offensiva pjäser av bra, om inte väldigt bra, kvalitet. Roberto Pereyra (6 mål+2 assist i ligan i fjol) och Gerard Deulofeu (10+5) kan en bra dag vålla problem för vilket som helst av lagen i ligan. Därtill finns centertankern Troy Deeney (9+5) som vinner de flesta närkamper.

Om Javi Gracia gjort sin läxa defensivt kan det mycket väl sluta bättre än en ny elfteplats.

Håll koll på: Gerard Deulofeu

Placering i fjol: 11

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons