Annons
X
Annons
X

Bottenresultat räckte för lärarlinje

Låga resultat på högskoleprovet räcker numera för att få en plats på lärarutbildningarna.

Av TT
(uppdaterad)

– Kommunerna har inte orkat ta ansvar för lärarkåren, säger utbildningsminister Jan Björklund.

123 personer kom i höstas in på utbildningen med bara 0,1 poäng på högskoleprovet. Så lågt resultat får man inte ens genom att svara slumpvis på frågorna, skriver Dagens Nyheter.

Som jämförelse skulle en person som valt svarsalternativ ”C” på samtliga frågor få betyget 0,4.

Annons
X

Snittpoängen för dem som kom in på lärarlinjen i höstas var 0,5. Högsta möjliga poäng är 2,0.

– Det beror på att kvotgruppen är så stor som 30 procent. Studenterna har ännu inte upptäckt att det på en rad utbildningar går att komma in via högskoleprovet med väldigt mycket lägre betyg än de som tagit gymnasieexamen och det tycker jag är olyckligt, säger Karin Mårdsjö Blume, ansvarig för lärarutbildningen vid Linköpings universitet.

– Huvudbekymret är att det är så få som vill bli lärare. Kommunaliseringen har varit katastrofal för läraryrkets status och attraktionskraft. De sista 10, 20 åren har söktrycket sett ut så här, det har varit alldeles för få som söker. När skolan var statlig var det många fler som sökte, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) som leder det enda parti som vill återförstatliga skolan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kommunerna har inte orkat ta ansvar för lärarkåren, en mycket stor akademisk yrkesgrupp, utan hanterar lärarna som alla andra kommunalarbetare, fortsätter han.

  Björklund vill både förbättra yrkets attraktionskraft och förändra intagningen.

  – Högre löner för duktiga lärare, ökade karriärmöjligheter, lärarlegitimationen som stärker kvalitetskraven och en ny lärarutbildning med högre intagningskrav och högre studietempo.

  – När det gäller antagningen höjs kraven i den nya utbildningen och jag anser att vi också måste införa lämplighetsprov för utbildningen. Sedan är det också dags att se över högskoleprovet. Det måste naturligtvis finnas en lägsta poänggräns. Det är inte rimligt att kunna antas med 0,1 poäng, då tappar provet sin legitimitet.

  Ser man bara på betygspoängen som krävs för att komma in på lärarutbildningarna skiljer det sig inte särskilt mycket från andra utbildningar, påpekar Karin Mårdsjö Blume. Undantaget är lärarutbildningarna till mellan- och högstadiet som få söker.

  Att trots allt många kommer in på utbildningarna med låga betyg påverkar deras möjlighet att ta till sig undervisningen, men det är också ett problem för många högskoleutbildningar, påpekar Karin Mårdsjö Blume.

  – Vi får jobba en hel del mer med elevernas skrivförmåga. Vi måste helt enkelt stötta studenterna mer och det beror på att 40 procent av ungdomarna i dag väljer högre studier. När jag pluggade var det 15 procent.

  – Vi har länge krävt att det införs lämplighetsprov. Läraryrket handlar inte bara om betygskrav utan också om ledarskap och didaktik. Vi måste också koncentrera oss på att göra yrket mer attraktivt. Det handlar förstås om lönerna, men också själva yrket och bilden av yrket. Jag skulle vilja att en ny regering efter valet samlar ihop alla intressenter och enas om en form av borgfred om lärarna och läraryrket, säger Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson för socialdemokraterna.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X