X
Annons
X
Recension

Ärr Bottenfrusen manlighet tinar i krigshärjat kaos

En i själen bottenfrusen isländsk man reser till ett krigshärjat land för att ta livet av sig. I stället finner han ett sammanhang och ett känsloliv. Men vackra tankar blir inte alltid övertygande litteratur, skriver Jenny Aschenbrenner.

Auður Ava Ólafsdóttir är verksam i Reykavik. Utöver sitt författarskap är hon konsthistoriker vid Islands universitet och intendent vid Islands universitets konstsamlingar. Foto: Anton Brinck
Läs mer om Bokhösten 2017

Jónas är en 49-årig isländsk man som nyligen blivit lämnad av sin fru. Det har kastat honom helt ur sitt livs omloppsbana, helt oförstående står han inför det havererade äktenskapet, har inte en susning om vad som hände. Men det i sig hade kanske ändå varit möjligt att överleva. Vad Jónas däremot inte mäktar med är avslöjandet att hans och ex-fruns dotter Vatnalilja inte är hans dotter, att hon låg som en lite grodd i sin mamma Guðrúns mage redan då när de för första gången fann varandra, i ett tält på ett fjäll.

"Ärr" är en avskalad och bitvis drastisk relationsroman, välformulerad och lättglidande. I korta, koncisa stycken låter Auður Ava Ólafsdóttir Jónas slippa ur sig små skärvor av sin förtvivlan, men helt i linje med sin jagberättares konstitution levereras inga psykologiska orsakskedjor. Det blev så här. Guðrún lämnade honom för att han upprepade det hon sade hela tiden, berättar han för en granne. På hemmet ligger hans mor och tynar bort, också hon heter Guðrún, en gång en skarp hjärna som nu förtvinar i demens och som inte riktigt har någon tröst att ge sin vuxne son. Ofta minns hon inte ens att han har varit där och hälsat på.

Auður Ava Ólafsdóttir är verksam i Reykavik. Utöver sitt författarskap är hon konsthistoriker vid Islands universitet och intendent vid Islands universitets konstsamlingar.

Foto: Anton Brinck Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X