Annons
X
Annons
X

Botten ur – Ericsson rasar på börsen

Med hjälp av miljardintäkter från Apple och andra patentkontrakt lyfter Ericssons vinst ordentligt. Men det är inte tillräckligt, aktien rasar eftersom resultatet inte når upp till förväntningarna.

Av TT
Q4-rapporter 2015

– En försäljning på närmare 74 miljarder är ett av de bästa kvartalen vi har haft de senaste 10-15 åren, säger Ericssons koncernchef Hans Vestberg till TT om resultatet.

– Vi har en lönsamhet på 11,7 miljarder, om man tar bort omstruktureringskostnader. Det är också bland det bästa vi har haft, tillägger han.

Men aktiemarknaden var inte belåten. Ericsson B rasar med omkring sex procent sedan delårsrapporten för fjärde kvartalet inte levt upp till investerarnas förväntningar. Försäljningen och vinsten ökade kraftigt och en höjning av utdelningen föreslås av styrelsen, men det var inte tillräckligt för att övertyga marknaden om bolagets ställning.

Annons
X

Telekomanalytiker Daniel Djurberg på Handelsbanken konstaterar att vinsten var "aningen sämre" än väntat.

– Men det är inte så stor dramatik, säger han.

Bakom den starka försäljningsutvecklingen ligger enligt Vestberg stabilisering i Nordamerika, en förbättring i Kina, lägre kostnader och rejält högre patentintäkter. Framför allt från Apple, ett avtal som Ericsson flaggat för tidigare. Jämfört med helåret 2014 steg patent- och licensintäkterna med 4,5 miljarder till 14,4 miljarder kronor.

Ericsson har också tjänat på den starka dollarn 2015. Rensat för valutaeffekterna och justerat för jämförbara enheter faller faktiskt försäljningsintäkterna.

– I fjärde kvartalet var det lite mindre påverkan men tittar man på helåret har vi en bra skjuts av valutan, säger Vestberg.

Turbulensen i den kinesiska ekonomin är inget stort orosmoment för Vestberg. Han konstaterar att även vid en lägre tillväxttakt är digitaliseringen viktig för utvecklingen för ett land.

– Finns man i 180 länder måste man vara beredd på turbulens.

Ericssons vd Hans Vestberg presenterar företagets delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Kista. Foto: Sören Andersson/TT

Vinsten före skatt på 10,3 miljarder kronor kan jämföras med vinsten på 5,8 miljarder kronor samma kvartal året innan.

Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen till aktieägarna till 3:70 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:40 kronor per aktie.

– Det har historiskt varit så att vi alltid tittar bakåt: vad har vi genererat för kassaflöden. Och så tittar vi framåt. Det är styrelsens bedömning att vi kan öka aktieutdelningen, säger Vestberg.

Vd:n är försiktig i sina uttalanden om marknadsandelar generellt. De närmaste åren kommer vara viktiga för att positionera sig inom 5G.

– Vad gäller 5G är vi tidigt ute. Kommersiellt kommer vi nog att sälja nät 2020, säger Vestberg.

Under 2016 kommer fokus bland annat ligga på att förbättra lönsamheten ytterligare, enligt Vestberg, efter en period av investeringar.

Vestberg bekräftar samtidigt målet att genomföra besparingar på 9 miljarder kronor till 2017. Oron i omvärlden har fått ledningen att skruva upp beredskapen för mer besparingar om det skulle behövas, enligt Vestberg.

Fakta: Ericssons delårsresultat

Annons

Ericssons vd Hans Vestberg presenterar företagets delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret i Kista.

Foto: Sören Andersson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X