Annons
X
Annons
X

Böteshot skräck för bankstyrelser

Nya EU-regler kommer att porta ledamöter med för många uppdrag från bankernas styrelser. Samtidigt ska det bli lättare för Finansinspektionen att bötfälla enskilda personer i en bankstyrelse med upp till 40 miljoner kronor.

Regelhetsen
efter finanskrisen 2008 ska inte bara ge starkare banker utan också en bättre riskkontroll. Wallenberg-, Industrivärden- och Lundbergssfärerna drabbas alla hårt när nya EU-regler nästa år diskvalificerar de ledamöter som har mer än fyra uppdrag i bankernas styrelser. Tanken från EU är att kvaliteten på styrelsearbetet ska öka med mindre arbetsbelastning.

Föga förvånande river förslaget ned massiv kritik från de berörda ledamöterna. Investors Jacob Wallenberg, med en mängd olika uppdrag utöver ordförandeposten i SEB, tycker att reglerna slår väldigt hårt. Han, kusinen Marcus Wallenberg, SEB:s vd Annika Falkengren, Fredrik Lundberg och Industrivärdens Anders Nyrén med flera måste enligt direktiven se över antalet uppdrag för att få behålla sina platser i bankstyrelser.

Bankerna är
en viktig hörnsten i sfärernas maktutövning. Det kan därför bli ganska dramatiska rensningar i uppdragsfloran hos styrelseproffsen, vilket i sin tur skulle lämna en hel del tomma stolar i flera andra bolagsstyrelser. I väntan på besked från Finansinspektionen är det därmed inte bara bankernas valberedningar som är paralyserade utan även valberedningar i andra sfärbolag.

Annons
X

Sfärerna är nu rädda för att de står inför en kompetensbrist utan dess like men sätter sitt hopp till att Finansinspektionen ska utfärda undantag eller dispenser på löpande band. Även mjukare övergångsregler skulle välkomnas.

Kritik mot ledamöter som har många styrelseuppdrag är inte ny. Är det rimligt att till exempel Fredrik Lundberg sitter i åtta bolagsstyrelser och kusinerna Wallenberg i elva? Även Industrivärdens Anders Nyrén och Sverker Martin-Löfs uppdrag summerar tillsammans till elva. Det kan finnas en risk för att kvaliteten på arbetet blir lidande.

Samtidigt kan man resonera att expertis inom styrelsearbete och erfarenhet kan kompensera för en stor arbetsbelastning. Men den hetaste potatisen att diskutera när det gäller styrelseproffs är nog ändå maktkoncentrationen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Frågan är om det är sunt att en så liten klick individer som toppgarnityret i framför allt sfärerna Wallenberg, Industrivärden och Lundberg, kontrollerar merparten av svenskt näringsliv.

  Ingen har incitament att blåsa i någon visselpipa om eventuella missförhållanden eller felbeslut. Då riskerar man själv att dras med eller att egna misstag exponeras. Ur den aspekten kan mycket väl den så kallade svenska ägarmodellen behöva fräschas upp. För att utgå ifrån att styrelseproffsens samlade kompetens, erfarenhet och integritet är en garanti för ofelbarhet är inte bara naivt utan korkat.

  Om modifieringen nu drivs av EU-direktiv och i första hand i banker så är det bara att tacka och ta emot. Det är ett gyllene tillfälle att ifrågasätta och förbättra strukturer som allt för länge tagits för givna och ansetts vara oantastbara.

  Inte bara
  styrelseuppdrag utan även pengar ligger högt på diskussionslistan. Ersättningarna till bankernas ledamöter hamnar i fokus inför vårens stämmor. Delvis på grund av att begränsningen av styrelseuppdrag kan innebära att ledamöter vill ha mer för att kompensera inkomsterna från uppdrag som man måste lämna. Men den ekonomiska biten för ledamöter i banker kan bli helt avgörande av ett annat skäl.

  Tillsynsmyndigheten, i det här fallet Finansinspektionen, ska få det lättare att döma ut sanktioner till enskilda personer i bankstyrelser. Om banken missköts kan Finansinspektionen se det som ett regelbrott och döma ut böter till dem som har ansvaret, till exempel enskilda styrelseledamöter. Syftet är att förstärka allvaret och tvinga ledamöter att ta ansvar för styrelsearbetet.

  Med andra ord
  ökar den ekonomiska risken för styrelseledamöter i bankerna. Ökningen är astronomisk och frågan är om någon anser sig ha råd att tacka ja till fortsatt förtroende. Enskilda ledamöter kan nämligen tvingas att betala upp till 42 miljoner kronor ur egen ficka, motsvarande 5 miljoner euro. Det är maxbeloppet på Finansinspektionens nya sanktioner.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X