Annons
X
Annons
X

Böter för glansmedel

Trots larm om cancerframkallande innehåll i Brazilian Blowout återkallades inte produkten tillräckligt snabbt.

Nu får den svenska leverantören böta 250 000 kronor.

Produkten förbjuds också helt i Sverige

Kund får en så kalland Brazilian Blowout på en salong.
Kund får en så kalland Brazilian Blowout på en salong. Foto: AP

I en analys av hårmedel som Läkemedelsverket gjorde i november 2010 upptäcktes otillåtet höga halter av det misstänkt cancerframkallande ämnet formaldehyd i flera produkter. Bland dem fanns glansmedlet Brazilian Blowout, en hårbehandling som ger rakt och platt hår. Brazilian Blowout har snabbt blivit populär hos frisörer i USA och kom till Sverige sommaren 2010. ”Mirakelmedlet” spreds via bloggar och kändissajter.

Produkten Brazilian Acaì Professional Smoothing Solution var ett av de testade medlen som innehöll för höga halter.

Behandlingen hade utförts på flera salonger i Sverige. Enligt Leo Bernava, som tagit in produkten till Sverige genom sitt företag Sensational Products Stockholm AB, har den levererats till ungefär 150 salonger.

Annons
X

Han har tidigare sagt till SvD att han erbjöd samtliga salonger att byta ut den otillåtna produkten mot en motsvarande utan formaldehyd när han blev informerad om analyssvaret. Trots Läkemedelsverkets krav på att alla förpackningar skulle samlas in och att behandlingarna måste upphöra verkar den informationen inte ha gått ut på rätt sätt.

Den första april marknadsfördes fortfarande det otillåtna medlet på företagets hemsida och det fanns där ingen varningsinformation. Då hade fortfarande inte alla salonger skickat tillbaka produkterna så som tillverkaren lovat. Flera salonger fortsatte också med behandlingen, enligt Läkemedelsverket.

Därför har Läkemedelsverket nu beslutat att företaget ska böta 250 000 kronor. Den testade produkten blir nu också förbjuden att sälja i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kund får en så kalland Brazilian Blowout på en salong.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X