Annons

Böter fastslaget straff för enstaka fildelning

Det första fildelningsmålet i Sverige, där en 28-åring dömdes till 16 000 kronor i böter, kommer att tas upp
i Svea hovrätt. Samtidigt har hovrätten beslutat att inte bevilja prövningstillstånd i ett annat fildelningsmål. Men enligt Antipiratbyrån har inget av de två fallen någon betydelse för framtiden.

Publicerad

I höstas hamnade frågan om nedladdning av film på internet i svenska domstolar. En 28-åring från Västerås åtalades för att ha delat med sig av filmen Hip hip hora till andra internetanvändare via ett fildelningsnätverk. Han dömdes i oktober i tingsrätten mot sitt nekande för brott mot upphovsrätten och fick betala 80 dagsböter, i praktiken 16000 kronor.
Han beslutade senare att överklaga domen till Svea hovrätt eftersom han anser sig oskyldig. Eftersom straffet bara blev böter måste advokaten begära prövningstillstånd, och det har nu beviljats.

I november förra året föll den andra svenska fildelningsdomen, då mot en 27-årig man i Sollentuna. Han dömdes för att ha lagt ut filmen Den tredje vågen på nätet, och straffet blev även här 80 dagsböter.
I det fallet begärde åklagaren, Håkan Roswall, prövningstillstånd i hovrätten. Han ville få det fastlagt om straffvärdet för att lägga ut en film på internet är böter eller villkorlig dom.
Straffvärdet är nämligen av avgörande betydelse för polisens möjligheter att jaga fildelare. När fildelare spåras utgörs bevismaterialet av ip-nummer, ”adresserna” på de datorer som används. Internetleverantörerna kan koppla ip-numren till fysiska personer, men de uppgifterna är sekretessbelagda och får inte lämnas ut om normalstraffet för det misstänkta brottet bara är böter. Vad gäller exempelvis barnpornografibrott på internet kan åklagare däremot begära ut namn eftersom sådana brott bedöms mycket hårdare.

Annons
Annons
Annons
Annons