Boston bas för bästa serierna

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
morgondagens match mellan Argentina och Tyskland i Confederations Cup.
0 För övrigt
tycker jag synd om BBC:s veteran-dj John Peel, som i torsdagens avsnitt av Griniga gubbar beklagade att Liverpool inte vinner längre. Det enda som återstår är att hata Manchester United. Peel dog i oktober och missade sina favoriters bragdseger i Champions League.
Bästa skyddet mot sommarhettan är en bra tv-serie. Många läggs visserligen ner inför sommaren, som den fördomskittlande Desperate Housewives och den välgjorda brittiska kriminalaren Mord i sinnet. Men andra rullar på. Själv är jag mycket förtjust i David E Kelleys serier. Den diffusa Bostonmiljön ger en lagom anonym inramning för de konflikter som ageras ut, både sociala och privata. Det har ingen större betydelse om dessa förankras i mondän advokatmiljö eller en nersliten high school. I advokatserierna möter vi samhällsproblemen genom de olika fallen, i skolans minivärld byggs allt in.
I veckan som gick återupptog TV 4 Boston Public. Några roller
försvinner, andra kommer till för varje ny omgång. Tyvärr har det skett en förskjutning mot valpiga manliga lärare, medan de starka kvinnliga rollerna fått mindre betydelse. Ändå hålls intresset vid liv, senast genom ett minidrama om en gymnasieflickas oskuld som auktionerades ut på nätet. Frågor om uppskruvade sexuella krav på tonåringar och skolans ansvar vinklades effektivt, samtidigt som dramat fick en lagom förväntad och charmig upplösning.

Boston Legal (TV 3) arbetar med grövre medel. Fallen är spektakulära, överdrifterna legio. Serien står och faller med James Spaders unge karriärist och den ärrade hjälten Denny Crane, som tror sig kunna vinna allt genom att muttra sitt namn. Eftersom allt strålar samman i dessa operettmässiga gestalter, fungerar den sexistiska bilden av de kvinnliga juristerna. Serien reser inga realistiska krav på den nivån, kvinnorna blir emanationer från förvridna manliga medvetanden.
Där anknyter serien till Kelleys Ally McBeal, medan Boston Publics vardagsrealism mer
minner om Advokaterna. Och vi slipper den hysteriskt hoppande handkameran som Steven Bochco förde in i tv-dramatiken och som förfulat så många polis-, president- och sjukhusserier. Kelley nöjer sig med färre hopp och smart klippning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons