Annons

”Bostadspolitiken är en ödesfråga för Sverige”

Det håller inte att sopa bostadsbristen under mattan som partiföreträdarna gjorde i sina tal  i Almedalen, skriver professor Hans Lind.
Det håller inte att sopa bostadsbristen under mattan som partiföreträdarna gjorde i sina tal i Almedalen, skriver professor Hans Lind. Foto: Privat, Tomas Oneborg

De med lägre inkomster och nyanlända måste kunna få en bostad till rimliga villkor. Det är helt nödvändigt att partierna nu gör upp om bostadspolitiken över blockgränserna. Det skriver Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.

Under strecket
Publicerad

Idag är det knappast kontroversiellt att säga att det finns betydande problem på den svenska bostadsmarknaden. Enligt Boverket anger 83 procent av kommunerna – 240 – att det är underskott på bostäder i kommunen. Nästan allt som byggs är dyrt, oavsett om det är hyresrätter, bostadsrätter och egnahem. Köerna till billigare äldre lägenheter är långa i alla större orter, och har du inte fast jobb med en bra inkomst sorteras du bort av många fastighetsägare även om du har en lång kötid. Allt fler hushåll söker sig till socialförvaltningarna för att de har svårt att hitta en bostad själva. Trångboddheten har ökat, och medierna har beskrivit en rad fall där särskilt nyanlända bor extremt trång och ofta betalar en dyr svart hyra för ett enstaka rum. Höga priser och höga krav från bankerna gör att många inte kan komma in på bostadsrätts- och ägarmarknaden trots att de har fasta jobb och normala inkomster. Internationella jämförelser visar att andra länder gör betydligt mer än Sverige för att underlätta för hushåll med låga inkomster att hitta en vettig bostad.

Jag var med på flera seminarier och samtal i Almedalen i år. Kommunalpolitiker från olika partier, kommunala tjänstemän, fastighetsföretag, byggföretag, banker, forskare och organisationer som Stadsmissionen var representerade. Det fanns en gemensam bild av de problem som skissats ovan, men också i stort sett en gemensam bild av vad som behövde göras: I alla kommuner behöver det byggas mer blandade områden – med enklare och lyxigare bostäder, ägda och hyrda, och flerfamiljshus och egna hem i anslutning till varandra. Alla insåg att vi behöver samarbeta för att gemensamt minska problemen på bostadsmarknaden.

Annons
Annons
Annons