Annons
X
Annons
X

Bostadsminister Stefan Attefall: ”Ingves är inte fullt informerad”

Bostadsminister Stefan Attefall (kd) avvisar riksbankschefen Stefan Ingves förslag om en bostadskommission. ”Jag tror inte Stefan Ingves är fullt informerad om allt arbete som redan pågår”.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT/

Riksbankschefen Stefan Ingves är djupt oroad över de svenska hushållens skuldsättning. I en intervju i Dagens Nyheter uppmanar han politikerna att skapa ”någon form av bostadsmarknadskommission” med uppdrag att ta fram förslag på åtgärder.

Men bostadsminister Stefan Attefall är kallsinnig till en sådan kommission.

– När han efterlyser en byggkommission som ska se över byggregler menar jag att han inte är fullt informerad om allt arbete som pågår, säger Attefall till SvD Näringsliv.

Annons
X

En kommission
skulle snarare ha negativ inverkan på ansträngningarna att öka nyproduktionen av bostäder.

– En sådan kommission måste först skapas och sedan ska den analysera läget och då kan man inte gå till beslut med de förslag som ligger. Det skulle försena en lösning av problemen.

Problemen med skuldsättningen bottnar i ett för litet utbud på bostäder som i sin tur ger kraftiga prislyft på befintliga bostäder
.. Attefall ser en risk att man i ivern att dämpa prisutvecklingen på befintliga bostäder också försämrar marknaden för nyproduktion.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi måste skilja på en skuldsättning som beror på att folk säljer bostäder till varandra och skuldsättning som resulterar i nya bostäder. Om man möter det här med åtgärder som leder till en allmän strypning av krediter har man inte löst problemet eftersom det också slår mot nyproduktionen av bostäder.

  Attefall förespråkar
  därför det arbete som redan pågår när det gäller riktade insatser på bolån, bland annat högre riskvikter för bankerna samt ett större fokus på att fler bolånetagare ska amortera. Han är följaktligen emot en förändring av ränteavdragen för lån.

  – Vi har inga planer på att förändra avdragsrätten.

  Men riksdagen måste vara ganska tondöv om frågan inte ens diskuterats?

  – Frågan har diskuterats av olika aktörer men den är komplicerad eftersom den hänger ihop med hela kapitalskattesystemet. Det är viktigt för hushållen att ha långsiktiga spelregler och avdragsrätten är inte en fråga som kommer att lösa problemet med ett för lågt utbud på bostäder.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT/ Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X