Annons
X
Annons
X

”Bostadsmarknaden är en katastrof”

Unga bor oftare i andrahand och betalar i Stockholm nära 20 procent mer för sitt boende än de över 30 år. Det visar de första resultaten från tusentals rapporter i SvD:s Hyreskollen.

(uppdaterad)

Annonsen på Blocket fick 850 svar. 26-åriga Jannike Ludvigsson drog vinstlotten: en minitvåa för 7500 kronor.

– Det är högt när jag har jämfört i Hyreskollen, lägenheten är bara på 40 kvadrat. Bostadsmarknaden i Stockholm är en katastrof, säger hon.

FLER LÄSARHISTORIER:
Absurt att vänta tio år på ett kontrakt” (PDF)

Annons
X

På en vecka har drygt 4 500 personer – allt från en 16-åring på Kungsholmen till en 94-åring i Sundbyberg – fyllt i SvD:s bostadsgranskning Hyreskollen. Engagemanget för bostadsfrågan är stort – av de som fyllt i Hyreskollen har runt tusen personer gett mer detaljerade beskrivningar av sin hyreshistoria. Och bland de yngre läsarna är frustrationen över bostadsmarknaden stor.

Ord som ”panik”, ”lurendrejeri” och ”otrygghet” återkommer - många kommenterar att enda möjligheten att hitta bostad är bra kontakter eller god ekonomi.

När SvD går igenom första veckans rapporter tonar en bild av dagens hyresmarknad fram:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Yngre betalar mer. I Stockholms län betalar läsarna under 30 år i snitt runt 133 kronor per kvadratmeter i månadshyra. Nära 20 procent mer än de över 30 år, som betalar 115 kronor.

  • Andrahand och rum är dyrast. Snittet för andrahandslägenheter eller rum i lägenhet i riket är 55 procent högre än för förstahandskontrakt. Snitthyran för förstahandshyresgästerna i Hyreskollen är 100 kronor per kvadratmeter och 155 kronor för de som hyr i andra hand eller bor inneboende.

  • Äldre har oftare förstahandskontrakt. Var tredje person under 30 år som fyllt i Hyreskollen bor antingen i andrahand, tredjehand eller inneboende. Bland läsarna över 30 år är det bara var tionde som inte har förstahandskontrakt.

  För 19-årige Oscar Sandström och hans kompis har deras svarta andrahandskontrakt inneburit att de spänt följer sin hyresvärds utlandsvistelse på Facebook för att försöka avgöra hur kul han har och hur länge de får bo kvar.

  – Man lever hela tiden i osäkerhet, jag kan egentligen förlora lägenheten i morgon eller om ett par veckor och då måste jag börja leta igen, säger Oscar Sandström som jobbar och studerar på deltid.

  På Hyreskollen har han jämfört andras hyror med sin egen - 9 500 kronor för ett svart andrahandskontrakt på en trea på 69 kvadratmeter i Östberga.

  – Ska man bo i stan får man ställa sig i kö på vägen hem från BB. Vi fick leta längre och längre ut från centrum och i slutändan betala mycket mer än vad vi hade tänkt.

  De flesta av kompisarna bor kvar hemma - de få som flyttat hemifrån har föräldrar med kontakter bland fastighetsägare eller ”ovanliga ekonomiska omständigheter”, som kunnat hjälpa dem att köpa bostadsrätt.

  – Jag tycker att självständigheten i att flytta hemifrån gör det värt all möda och de extra utgifterna. Vi snackar ofta om bostäder och hur svårt det är här, med friare hyressättning tror jag det skulle bli bättre.

  Ungdomsstyrelsens utredare Oskar Svensson, som i fjol skrev en rapport om bostadsfrågan, tycker att det är problematiskt att unga betalar mer, när de oftast har klart lägre inkomster.

  – En förklaring kan vara att de oftare har andrahandskontrakt, säger han.

  Enligt Oskar Svensson är det tydligt att många unga har svårt att flytta hemifrån. De nya hårdare reglerna för att ta lån till att köpa bostadsrätter har knappast hjälpt. Runt hälften av landets kommuner har brist på bostäder till unga.

  – Det här handlar om möjligheten att bli vuxen och ta ansvar. Ungas etablering har senarelagts - särskilt i storstäderna.

  Hjälp oss att kartlägga hyresmarknaden

  HYRESKOLLEN | Vad betalar din granne i hyra? Är din ovanligt hög?
  Kolla – och rapportera in din hyra – här.

  GUIDE |
  Så här använder du Hyreskollen.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Är det du betalar rimligt? svd.se ”Absurt vänta tio år på kontrakt” (pdf) svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X