Annons
X
Annons
X

Alexandra Ivanov: Bostadskrisen kräver reformer

Tar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) sitt uppdrag på allvar?

Tar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) sitt uppdrag på allvar? Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har inlett bostadssamtal med oppositionen. Det sagda syftet var att ta sig an Sveriges akuta bostadsbrist. Men ju längre tid samtalen pågår, desto mindre talar för att regeringen har några reella intentioner att genomföra nödvändiga reformer.

Bostadsmarknaden har länge varit ett gissel för Sverige. Svårigheten att finna en bostad – både till ett rimligt pris och överhuvudtaget – har satt stoppklossar för tillväxt och social rörlighet (till och med utrikesministern vet hur svårt det kan vara!). Länge fanns det en ovilja att ta sig an situationen, men i och med 2015 års stora invandring blev problemet akut; plötsligt lät regeringen meddela att bostadssamtal skulle inledas med alliansen.

Det hopp som tändes har dock börjat slockna i takt med att det blivit allt mer tydligt att regeringen under ledning av bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) saknar ambitioner att göra något med substans. Det senaste exemplet på detta kom i går då Kaplan informerade om att han inte ens kan tänka sig att lätta på bullerreglerna.

Annons
X

Ministern motiverade beslutet – som rör riktvärdet för trafikbuller utanför en bostads fasad – med att han i dagsläget inte är beredd att gå så långt. Till Sveriges Radio uppgav han att en avvägning gjorts ”mellan behovet av skyddet för människor och miljö och behovet av att kunna bygga på fler ställen, framför allt små bostäder”.

Sverige kan inte vänta på att en miljöpartistisk minister ska förstå situationens allvar. I dagsläget planeras tusentals modulhem för att husera flyktingar – samtidigt som det kommer larmrapporter om att företag aktivt väljer bort Stockholm på grund av att det anses omöjligt för anställda att få tag i en bostad. Problemet är dessutom så mycket större än bullerregler: det kommunala planmonopolet ger kommunalpolitiker varje månad mandat att stoppa tusentals bostäder, samtidigt som hyresregleringen fortsatt ligger som en våt filt över marknaden. Det senare är kanske det utmärkande problemet – för oavsett vad som görs verkar utbud aldrig möta efterfrågan.

Sveriges folkvalda – och inte bara de rödgröna – behöver förstå att tiden har runnit ut. För varje dag som går utan reformer förvärras problemet: om Mehmet Kaplan inte är intresserad av att ta sig an situationen behöver han bytas ut. Kanske var det statsminister Stefan Löfvens tanke när han i februari omorganiserade regeringen och gav Kaplan en överrock i form av Ylva Johansson (S). Men än har inte heller hon agerat – eller är det kanske just det Stefan Löfven väntar på ska hända?

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera allianspolitiker har uttryckt sig mycket kritiskt om den rödgröna regeringens inställning till bostadssamtalen. Anders W Jonsson (C) slog i går fast att om inte regeringen börjar ta fasta på deras tillkännagivanden – vilket inte lär ske – finns det ingen mening att ens diskutera vidare. Det är en god poäng, men om nu inte regeringen är beredda att genomdriva förändring behöver oppositionen axla det ansvaret.

  Annons

  Tar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) sitt uppdrag på allvar?

  Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X