Annons

Bostadshets bakom rekordbelåning

HYRESRÄTTER Om man räknar bort bostaden saknar fyra av fem svenskar en nettoförmögenhet, men i dessa oroliga ekonomiska tider är det viktigt med en budget. Det måste dock vara pengar man kommer åt, inte pengar som sitter fast i italienskt badrumskakel, skriver Dick Klang, Timbro och Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen.

Publicerad

ostadsmarknaden blomstrar igen. Priserna rusar och ROT-rabatterade hantverkare monterar upp italienskt kakel på löp ande band i de svenska hemmen. Det är bara ett problem. Det pyramidspelsliknande bostadsbytandet låser in kapital och hushållens skulder växer.

Den hetsiga bostadsmarknaden de senaste decennierna har lett till att många hushåll blivit alltmer skuldsatta. Hushållen har nu skulder på uppemot 150 procent av den disponibla inkomsten, högre än någonsin tidigare. Enligt SCB:s ”Svensk ekonomi” som kom i juni är svenska hushålls skuldsättningsgrad på väg mot smärtgränsen. SCB uttrycker det som att ”…skuldsättningsgraden har stigit till ohållbart höga nivåer och att läget till och med är värre än under den förra toppen i slutet av 1990-talet.”

Annons
Annons
Annons