X
Annons
X
Krönika

Patricia Hedelius: Bostadsbyggarna borde skämmas

Från hett till iskallt. Det var katastrofsiffror som bostadsbyggarna presenterade för det första kvartalet: krympande vinster, få försäljningar och få byggstarter. Om branschen inte börjar idka lite mer självrannsakan och ta hand om sina kunder så riskerar krisen för nyproducerat att förvärras.

Läs mer om Byggkrisen

Marknaden för framförallt nyproducerade bostäder är låst sedan många månader tillbaka. I jakten på vem som bär ansvaret för de sinande bostadsaffärer pekar många byggherrar gärna finger mot Finansinspektionen och införandet av det senaste amorteringskravet som skärptes nu i mars. Och ja, rollen som bostadsbubblans uppfinnare ger man gärna Riksbanken och den låga styrräntan och politikernas bostadspolitik. Men låt oss stanna vid skälen till att marknaden gick in i väggen. Amorteringskravet är bara en av flera faktorer som bidrar till att den svenska bostadsmarknaden rämnat.

Under många år har det varit oerhört lönsamt att bygga bostadsrätter för det mer flashiga segmentet. Vinsterna man kunnat göra har varit överdrivet stora i relation till det risktagande som den här typen av bolag själva tar. Det beror på flera faktorer som låga räntor och att många kunder varit lyckligt ovetande eller ignorerat risken med att köpa till ett fast pris under bindande avtal.

Norra tornen på Torsgatan i Stockholm i höstas.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X