Annons
X
Annons
X

Bostadsbristen tvingar unga att bo kvar hemma

Rekordmånga kommuner har brist på lägenheter för unga. I takt med att bostadsbristen breder ut sig ökar andelen unga vuxna som bor kvar i föräldrahemmet. Det visar en ny rapport från Boverket.

Den här synen, bostäder för unga, blir allt ovanligare i hela landet.
Den här synen, bostäder för unga, blir allt ovanligare i hela landet. Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX

Bostadsbristen är akut samtidigt som den stora barnkull som föddes i början av 1990-talet ska göra sig redo för att flytta hemifrån. Enligt en ny rapport från Boverket uppger 158 av Sveriges 290 kommuner att de har för få bostäder för unga. Det är fyra kommuner fler än för ett år sedan och det största antalet som någonsin mätts upp.

Det är framför allt unga i storstadsregioner som har svårt att hitta bostad, men bristen är även märkbar i mindre kommuner och på platser där det inte är någon generell bostadsbrist. Anledningen är att de lediga lägenheterna ofta är för stora eller för dyra, eller både och.

– Ungdomar efterfrågar mindre och billigare lägenheter, gärna med centralt läge. Men vi har ju inte så många små lägenheter så konkurrensen blir extra hård i det segmentet, säger Jan Henriksson, utredare på Boverket.

Annons
X

I takt med att konkurrensen ökat har också andelen av ungas inkomster som går till boendekostnader ökat. Under den senaste sjuårsperioden har boendeutgifternas andel av inkomsten som lägst varit 25 procent för personer mellan 20 och 25 år, nu lägger unga i genomsnitt närmare en tredjedel av sin inkomst på boendet.

Bostadsbristen riskerar att förstärka trenden med allt fler unga vuxna som bor kvar allt längre i föräldrahemmet. Lite mer än var tredje i åldersgruppen 20-25 år har inte flyttat hemifrån.

– Vi ser en tydlig trend att det ökar. En analys visar att det är flickor och kvinnor som nu bor längre kvar hemma, säger Jan Henriksson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tjejer har tidigare varit snabbare med att flytta ut än killar, men nu minskar alltså skillnaderna. Jan Henriksson betonar dock att bostadsbristen inte måste vara den främsta faktorn bakom trenden med fler unga som bor kvar längre tid i föräldrahemmet. Även ungdomsarbetslösheten och möjligheterna att studera högre utbildning på sin hemort kan spela roll.

  Situationen för unga förvärras av en generell bostadsbrist. Trots att det är förre kommuner som anger bostadsbrist i generella termer, 126 jämfört med 132 för ett år sedan, visar Boverkets indikatorer för maj att byggandet i Sverige inte är i närheten av att hålla jämna steg med befolkningsökningen. Bostadsbyggandet har ännu inte kommit upp i samma nivåer som före finanskrisens utbrott, och myndigheten beräknar att omkring 30 000 - 35 000 flerbostadshus skulle behöva byggas årligen. Att jämföra med 15 500 nya hem i flerbostadshus som byggdes under 2012, en minskning med 15 procent jämfört med året före.

  – Ju mer bostadsbrist desto svårare blir det för svaga grupper som träder in på bostadsmarknaden, säger Jan Henriksson.

  Annons
  Annons
  X

  Den här synen, bostäder för unga, blir allt ovanligare i hela landet.

  Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X